Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Knjiga meseca Mance Košir

Ubuntu in Solo v dvoje

Mungi Ngomane in Izidor Gašperlin, Bukla 156, 14. 10. 2020

Ubuntu in Solo v dvoje

Mungi Ngomane
Ubuntu
Afriška modrost o povezanosti vseh ljudi
prevod: Andrej Poznič
Primus, 2020, m. v., 242 str., 25,90 €

UBUNTU, afriški bantujski izraz: Jaz sem, ker smo mi; in ker smo mi, sem jaz, piše na edinem listku modrosti, ki sem ga preselila iz prejšnjega stanovanja v zdajšnje. Tako zelo je pojem ubuntu pomemben zame. Zato sem srečna, ker je knjiga s tem naslovom izšla tudi pri nas, napisana iz afriških izkušenj preživetja s pomočjo ubuntu filozofije. Knjigo je napisala preprosto, pregledno, živo in srčno vnukinja Desmonda Tute, Nobelovega nagrajenca za mir, ki je radosten napisal spremno besedo v to tudi likovno lepo pisano knjigo. »Ponos in olajšanje občutimo, ko vemo, da se ohranja modrost, ki smo jo tudi prejeli od svojih prednikov. Morda je to tudi vse, na kar smemo upati – da bo naša generacija tudi naslednji pokazala, kako naj bi človeška bitja živela, skrbela druga za drugo in spoštovala človeškost vsakogar od nas,« zapiše dedek, prepričan, da sta ideja in praksa ubuntuja eno največjih daril Afrike svetu. Sicer pa – mar ni prav Afrika maternica vsega človeštva? Mungi je knjigo opremila z afriškimi pregovori, ki so posebej aktualni v tem pogosto razčlovečenem svetu. Na primer: Potrebna je cela vas, da zraste otrok. Pa: Skupaj stojimo, ločeni pademo. Film Avatar nas je, denimo, naučil pozdravljati z južnoafriškim pozdravom: Vidim te! Ubuntu je bil vodilo boja proti apartheidu, saj je zagovarjal enakopravnost vseh zaradi vsem skupne človečnosti. To je dokazal Nelson Mandela, ki je na predsedniško inavguracijo povabil svojega paznika iz zapora. Takoj je tudi ustanovil Komisijo za resnico in spravo, katere predsednik je postal Tutu; neumorno je ponavljal: Upajmo skupaj, upajmo vsi! Kajti upanje pomeni, da smo zmožni videti svetlobo, čeprav je vse v temi, in s svetlobo v očeh lahko skupaj ozdravimo sebe, narod in državo. Presunljiva je filozofija Komisije za resnico, ki je enako pozorno poslušala zgodbe žrtev kot tistih, ki so storili krute zločine, eni in drugi so javnosti povedali svojo resnico. Čudovit zgled za našo razklano Slovenijo!
Naj samo navedem naslove poglavij, ki se imenujejo po štirinajstih temeljnih naukih ubuntuja: 1. Uzrimo sebe v drugih ljudeh. 2. V slogi je moč. 3. Postavimo se v kožo drugega. 4. Odločimo se videti širšo sliko. 5. Bodimo dostojni in spoštljivi do sebe in drugih. 6. Verjemimo v dobro vseh ljudi. 7. Izberimo upanje namesto optimizma. 8. Iščimo načine, kako se povezati z drugimi. 9. Moč odpuščanja. 10. Sprejmimo različnost. 11. Sprejmimo (še tako bolečo) resničnost. 12. Smejmo se. 13. Zakaj so male stvari tako pomembne. In 14. Naučimo se poslušati z namenom, da bomo slišali. Ubuntu je knjiga za vsako družino, za vse šole, za cerkve in politične stranke … in za vse knjižnice, ki bi jih morale kupiti po več izvodov!

 

Izidor Gašperlin
Solo v dvoje
Poti in stranpoti v partnerskih odnosih
GI svetovanje, 2020, pt. v., 270 str., 24,95 €

Nauk ubuntuja povzema izrek: »Oseba je oseba skozi drugo osebo.« Zato so odnosi temelj, na katerem stojimo ali pademo. Najboljši pokazatelj ubuntu vrednot so družinski odnosi, posebej partnerski. Prav o njih je napisal odlično knjigo terapevt Izidor Gašperlin, ki jasno, jedrnato in odločno obračuna z miti o ljubezni in pričakovanji, ki ne morejo graditi dobrih odnosov. V takih vedno prevzemamo odgovornost za svoje počutje nase, znamo poskrbeti zase in zato tega ne pričakujemo od partnerja. »Drug za drugega (partnerja) nista odgovorna, sta pa odgovorna za medsebojni odnos,« poudarja. »Odgovornost in osebnostna rast sta nujni sestavini za trajno zadovoljujoč odnos.« Kot ubuntu tudi Gašperlin uči: »Pogovor je najboljši način za reševanje vseh težav v odnosu«. Partnerja si postavljata koristna ogledala in odvisno od vsakega izmed njiju je, ali bo svoje ogledalo loščil ali pa partnerjevega razbil. Sami izbiramo. Saj ljubezen ni čustvo, temveč naša odločitev. In Solo v dvoje je knjiga, ki nam pri izbiri pomembno pomaga.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...