Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
BuklaPlus

Komu bo 27. septembra 2018 v Murski Soboti že dvaindvajsetič zasijala literarna nagrada VEČERNICA?

Simona Kopinšek, Bukla 144, 12. 9. 2018

Komu bo 27. septembra 2018 v Murski Soboti že dvaindvajsetič zasijala literarna nagrada VEČERNICA?

Sredi poletja je časnik Večer objavil pet nominiranih del za najboljšo otroško oziroma mladinsko knjigo, ki je izšla v minulem založniškem letu. Za večernico 2017 so tako nominirani avtorji Jana Bauer, Miroslav Košuta, Maša Ogrizek, Anja Štefan in ­Suzana Tratnik. Finaliste za večernico za minulo založniško leto je izbrala petčlanska žirija – predsednik dr. Igor Saksida in ­člani Maja Logar, Kaja Bucik Vavpetič, dr. Dragica Haramija in Petra Vidali.

Jana Bauer: Groznovilca in divja zima
KUD Sodobnost International
Pisateljica Jana Bauer je po prvi knjigi o samosvoji Groznovilci v Hudi hosti, izdani pri KUD Sodobnost International, napisala nadaljevanje, ki je hkrati povsem samostojno knjižno delo, a kljub temu opomnimo, da je naslovna junakinja nekega dne v čajniku priletela v Hudo hosto, kjer je življenje gozdnih živali s prikupno prismuknjenostjo postavila na glavo in živalim pošteno dvignila kocine. Toda življenje je nadvse samosvoje popotovanje in tako se Groznovilca prej ko slej živalim prikupi. In ko zapusti Hudo hosto, se jo živali odločijo poiskati, saj je hostno bivanje brez ljubke groznovilske prismodice postalo neznosno dolgočasno. Živali se torej Groznovilco, ki je mimogrede silno predrzna ali pa pogumna, odločijo poiskati. Izdelajo zrakoplov in odločene, da Groznovilco tako ali drugače najdejo, odletijo proti njej. Groznovilca in divja zima je tako kot njena predhodnica prepolna humorja in očarljive nenavadnosti, domišljenih živalskih junakov, strašljive napetosti z veliko mero pustolovske iskrivosti. Prebrali jo boste na mah. Ob tem nobena zima, niti hosta (gozd) po branju te knjige ne bosta več le zima in hosta. Sicer pa je bila Jana Bauer za večernico nominirana tudi s knjigo Groznovilca v Hudi hosti (ob tem še za desetnico, prejela je tudi znak zlata hruška, doslej pa je prevedena v šest jezikov). Knjigo Groz­novilca in divja zima je znova ilustrirala odlična angleška ustvarjalka Caroline Thaw.

Miroslav Košuta: Ponikalnice
Miš
Miroslav Košuta je ob predstavitvi svoje najnovejše knjige za otroke in mladino, zbirke ugank Ponikalnice, spregovoril o nekdanjih časih, ko so avtorji in avtorice ob poeziji, zgodbah, pravljicah za otroke nujno pisali tudi uganke. Brez ugank torej resni literarni koraki niso bili mogoči. Ponikalnice so podrobneje zbirka petinsedemdesetih ugank in ene ugotovitve, ilustrirala jo je Suzi Bricelj, izšla je pri založbi Miš. Večerniška nominiranka Prešernovega nagrajenca ponuja niz ugank z motivi morskega sveta, vsakodnevno potrebnih stvari in predmetov (vozila, oblačila), živali, nadvse svojevrstne pa so uganke, povezane z morjem in s čudežnimi naravnimi kraškimi pojavi, kar naslovne ponikalnice vsekakor so. Ob tem Ponikalnice Miroslava Košute niso le uganke, saj so tenkočutne in jih brez zadrege lahko imenujemo kar ugankarske pesmice.

Anja Štefan: Drobtine iz mišje doline
Mladinska knjiga
Gor in dol na vse strani
mišja sreča se vrti:
včasih da in včasih vzame,
včasih naloži na rame,
včasih čisto zveže tačke,
včasih reši izpred mačke,
včasih pa – ne veš, od kod –
sonce pošlje ti na pot.
Tako pravi ena izmed pesmic, zbranih v nominirani zbirki Drobtine iz mišje doline pri najmlajših zelo priljubljene pravljičarke, pesnice, poustvarjalke in pripovedovalke Anje Štefan. Pesmi, zbrane v zelo posebno ilustrirani slikanici, so pesmi o življenju mišk, ki imajo z ljudmi marsikaj skupnega: vsaka se koga boji (na primer mačke ali mačkona), ob tem se kakšna v kruti resničnosti življenja tudi izgubi. Drobtine iz mišje doline je ilustrirala Alenka Sottler in sicer v tehniki prstnega odtisovanja, s čimer je zbirka ena najbolj izvirnih in izdanih v minulih letih.

Suzana Tratnik: Tombola ali žviljenje!
Mladinska knjiga
Tombola ali življenje!, roman Suzane Tratnik, je bil prvič predstavljen kot eden izmed nominiranih romanov natečaja Modra ptica, ki ga že nekaj let razpisuje založba Mladinska knjiga. Roman je bil tudi nominiran za nagrado DESETNICA Društva slovenskih pisateljev in je nagrado (ob knjigi Žiga špaget je za punce magnet Aksinije Kermauner) tudi prejel. Tombola ali življenje! je problemski roman. V zgodbi spremljamo šestnajstetno Mijo, ki ji življenje nastavlja past za pastjo ali, če želite, oviro za drugo. Po izključitvi iz šole se Mija neuspešno preizkusi v številnih poklicih, a resnični uspeh, ki odraščajoči pubertetnici prinese notranje zadovoljstvo, vselej spodleti. Suzana Tratnik je odlična avtorica in v tem romanu je uspela naravnost humorno literarizirati nekatere tragične junakinjine poskuse, kakršen je tudi poskus samomora, ki se ga pisateljica loti razumevajoče neobremenjeno in na tak način znova literarno detabuizira.

Maša Ogrizek: Gospa s klobukom
Mladinska knjiga
Gospa s klobukom je delo Maše Ogrizek, ki se je kot peto knjižno delo uvrstilo v finalni večerniški izbor. Gospa Ljudmila oziroma Gospa s klobukom je gospa, kakršno je morda mogoče srečati le med knjižnimi platnicami, a vendarle si želimo, da bi jo lahko srečali še kje, saj bi dodobra pretresla številne, že vsega naveličane prebivalce povsem običajnih krajev. Gospa Ljudmila je bila nekoč poklicna šivilja, zdaj je upokojena in se na stara leta odloči odpotovati s kovčkomobilom. V domačem kraju ima prijatelja Gospoda Blaznika, njeno razmišljanje pa je tako rekoč nadvse izvirno. Gospa s klobukom je vsekakor dobro zdravilo za preresne in tiste, ki ne verjamete, da je življenje piknik. Gospa Ljudmila vas bo prepričala, da vsekakor je. Ne le zaradi prismuknjenega in humornega življenja, ki jo spravi v vsakršne situacije, ampak tudi odličnih ilustracij.

 

Ob koncu kratkih predstavitev ponujamo še izjavo predsednika žirije dr. Igorja Sakside ob letošnjem izboru del za večernico:

»Temeljni vtis letošnjega nabora knjig je, da gre za zelo kakovostno 'letino'. Za žirijo težka, a prijetna odločitev: izbrati katero koli od petih žlahtnih kapljic bo zahtevno, a nikakor ne mučno. In še to: letos nihče od bralcev teh vrstic, ki mu bodo izbrani finalisti bralni izziv, zagotovo ne bo razočaran. Slovenska mladinska književnost je vitalna, raznovrstna in prepričljiva, kot taka pa brez dvoma na ravni primerljivih tujih književnih novitet.«

Žirija bo izmed petih nominiranih izbrala nagrajenko ali nagrajenca, nagrada pa bo podeljena 27. septembra 2018 v Murski Soboti v okviru srečanja mladinskih pisateljev Oko besede.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...