Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Dodatni prispevki

Veronikini nagrajenki za najboljšo pesniško zbirko: Miriam Drev in Iva Jevtić

Neža Vilhelm, Bukla 175, 20. 9. 2023

Veronikini nagrajenki za najboljšo pesniško zbirko: Miriam Drev in Iva Jevtić

Veronikina nagrada, ki jo Mestna občina Celje podeljuje od leta 1997 dalje, je nagrada za najboljšo pesniško zbirko pretek­lega leta. Lavreata poezije vsako leto izbere tričlanska komisija in ga razglasi na posebnem pesniškem večeru zadnji torek avgusta na celjskem Starem gradu, letos sta si nagrado razdelili Miriam Drev in Iva Jevtić. Žirija, ki so jo sestavljale dr. Alojzija Zupan Sosič, dr. Kristina Kočan in Pia Prezelj, je izbirala med petimi zbirkami, ki so jih poleg nagrajenk podpisali še Sergej Harlamov, Nevenka Miklič Perne in Gregor Podlogar.

Miriam Drev

 Veronikino nagrado je prejela za svojo šesto pes­niško zbirko Zdravljenje prednikov (Hiša poezije, 2022). Pesnica v njej opozarja, da smo nosilci nekdanjih zgodb. In da so za besedami spomini. Dobro namreč ve, da smo shranjeni drug v drugem in da temu ne moremo ubežati. Po navedbah žirije v nagrajeni zbirki s prepletom narativnih, liričnih in analitičnih prvin rahločutno in slogovno izbrušeno razpira okruške iz življenja staršev, starih staršev, sorodnikov ter vseh, katerih usode se razraščajo v njej sami. 

Miriam Drev je v času, ki ga je z družino preživela na Dunaju, zasnovala otroško knjigo Šviga gre lužat (1995) in pesniško zbirko Časovni kvadrat (2002). Po dveh knjigah poezije (Rojstva, 2007 in Vodna črta, 2008) je leta 2012 spisala roman V pozlačenem mestu in četrto knjigo pesmi Sredi kuhinje bi rasla češnja. Leta 2014 je objavila svoj drugi roman Nemir. Leta 2021 je izšel njen tretji roman Od dneva so in od ­noči, ki je bil nominiran za nagrado kresnik. Leta 2017 je izšla njena peta ­pesniška zbirka, naslovljena Tirso

Iva Jevtić

Veronikino nagrado je prejela za zbirko Milost (Kud AAC Zrakogled, 2023). Naslovna beseda – milost – je pesniški princip in tematsko nadaljevanje prvenca Težnost (2005), pesmi pa so grajene tako, da pesnica išče povezave med človekom, ki je v svojem bistvu nepopisan list, in Drugim, ki se kaže na različne načine. Pesmi v nagrajeni zbirki iščejo vrzeli, ki jih lahko zapolnijo le dovolj občutljivi bralci, hkrati pa se prav v teh prostorih briše meja med individualnim in kolektivnim. Pesmi lahko beremo tudi kot krajše eseje, v katerih se prepletajo zelo raznolike perspektive. Ena izmed odlik zbirke pa je tudi jezikovna izbrušenost in poigravanje z jezikom. 

Iva Jevtić je pesnica, prevajalka in literarna teoretičarka. Po študiju angleške književnosti na Univerzi v Edinburgu (2001) in magisteriju iz angleške književnosti na Univerzi v Sussexu (2002) je leta 2008 na Filozofski fakulteti v Ljubljani doktorirala iz literarnih ved na temo s­rednjeveške mistične književnosti. Redno prevaja dela s področja humanistike, jezikoslovja, družboslovja in zgodovine.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...