Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Dodatni prispevki

Zbrana dela

Iztok Ilich, Bukla 155, 9. 9. 2020

Zbrana dela

V več pogledih največja, že skoraj tri četrt stoletja izhajajoča znanstvena zbirka Zbrana dela slovenskih pesnikov in pisateljev je po pretresih z menjavanjem založnikov in drugih stiskah pod streho Inštituta za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU naposled zaplula v mirnejše vode. To je dosegel že prejšnji urednik, pokojni akademik France Bernik, zdajšnji urednik Matija Ogrin pa skrbi za redno letno izhajanje načrtovanih knjig.


Edvard Kocbek
Zbrano delo
Zgodnji in mladostni esejistični spisi
ZRC SAZU, 2019, t. v., 484 str., 37 €

S knjigo z zaporedno številko 11, razdeljeno na dva zvezka, Mihael Glavan, nadaljevalec dela pokojnega Andreja Inkreta, zapolnjuje vrzel med že objavljenimi zvezki 1–8 ter 12–16. Vanjo je – potem ko se je s Kocbekom dodobra spoznal že ob težavnem razbiranju, prepisovanju in komentiranju njegovih dnevnikov in druge rokopisne zapuščine – uvrstil 60 spisov, ki predstavljajo pisateljevo dijaško, študentsko in zrelo mladostno esejistiko. V prvi skupini so objave v rokopisnem listu mariborskih bogoslovcev Lipica, sledi jim esejistika iz Stražnih ognjev, Križa na gori, Slovenca in druge periodike, sklepa pa 15 esejev, objavljenih v Domu in svetu do leta 1937, ko se je Kocbek z revijo razšel. Za ta čas so bili značilni zreli in obsežnejši eseji največ o sočasnim kulturnem utripu v Franciji.

Edvard Kocbek
Zbrano delo
Esejistika 1938–1957
ZRC SAZU, 2019, t. v., 692 str., 39 €

V to knjigo je Glavan uvrstil Kocbekovo esejistiko iz let 1938–1957 – Od mladostne zrelosti do povojnega političnega pogreza. Prvi del obsega obdobje Pred viharjem, zlasti objave v reviji Dejanje, in se zaključi z okupacijo leta 1941. Drugi del, Po viharju, pa prinaša 80 anonimnih ali s psevdonimom podpisanih objav v duhovniški reviji Nove poti. Za prvi del so značilni personalistični članki in eseji, za drugi – po objavah dnevniške Tovarišije in novelistične zbirke Strah in pogum – pa desetletje, ko se je bil Kocbek po urednikovih besedah prisiljen umakniti v notranji eksil in družbeno izolacijo, na napade z vseh strani pa se je odzival posredno, s predstavljanjem evropske krščanske filozofije, publicistike in verske prakse, popolnega nasprotja partijskega ekskluzivizma.

Božo Vodušek
Zbrano delo
Duhovnoidejna in politična publicistika; Jezikoslovni spisi/korespodenca
ZRC SAZU, 2019, t. v., 328 str., 33 €

Tretja knjiga zbranega dela Boža Voduška – Kocbekovega sodobnika in med drugim soavtorja v reviji Križ na gori – prinaša v uredništvu Draga Bajta pesnikovo duhovnoidejno in politično publicistiko, jezikoslovne spise in korespondenco. Potem ko se je v svojih zgodnjih objavah zavzemal za načela krščanske etike in nasprotoval političnemu katolicizmu, se je Vodušek v zrelejših letih vedno bolj posvečal jezikoslovju. Razvijal je povsem svoje poglede na jezik in polemiziral s prevladujočo slovničarsko prakso. Z delom v leksikologiji na Inštitutu za slovenski jezik SAZU je s predlogi za Slovar slovenskega knjižnega jezika postal pionir sodobnega enojezičnega slovaropisja pri nas.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...