Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Mož, ki je imel ženo za klobuk

in druge klinične historije
Oliver Sacks
Prelistaj
Mož, ki je imel ženo za klobuk -10%
22,41 € 24,90 € Prihrani 2,49 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,67 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Preobrazba
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-6954-32-7
Naslov izvirnika The Man Who Mistook His Wife for a Hat
Leto izdaje izvirnika 1985
Prevod Branko Gradišnik
Spremna beseda David Neubauer
Urejanje Samo Rugelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
430 g
315 strani
Tip knjige
popularna znanost
Kategorije
knjige umco
psihologija in psihiatrija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga Mož, ki je imel ženo za klobuk je prvič izšla leta 1985, skladatelj Michael Nyman pa je leto dni po njenem izidu ustvaril tudi opero z enakim naslovom. Delo danes velja za klasiko na področju »študijske nevropsihologije primerov« in je še vedno v ospredju knjižnih polic svetovnih knjigarn, poleg tega pa je prevedena že v številne tuje jezike.

»Niti sodobne tehnične naprave niti še tako podrobno brskanje po medmrežju ne morejo tistim bralcem, ki jih področje nevroznanosti kakorkoli zanima in privlači, postreči s toliko nazornimi primeri, povezanimi s točno določeno okvaro v možganih, in jih predstaviti na tako privlačen način, kot se to v knjigi Mož, ki je imel ženo za klobuk posreči spretnosti in prenikavosti avtorja, ki ga sicer poznamo tudi kot vrhunskega nevrologa. Sacks je nenadkriljiv stilist, njegov slog pa temelji v posebni mentalni podstati, ki ga dela še posebej občutljivega in dojemljivega za povečini brutalne lepote in čudesa nevroloških krajin, ki jih opisuje.« – prof. dr. David Neubauer, dr. med. (iz spremne besede)

O avtorju

OLIVER SACKS (1933– 2015) je bil zdravnik in avtor trinajstih knjig, med njimi tudi Prebujanj (slednja so navdihnila istoimenski film s trojno nominacijo za oskarja) in avtobiografije On The Move. Živel je v New Yorku, kjer je bil profesor nevrologije in psihiatrije v Zdravstvenem centru Kolumbijske univerze in prvi titularni »Kolumbijski umetnik«. Njegovo najbolj znano delo Mož, ki je imel ženo za klobuk, je v slovenščini prvič izšlo leta 2009, zaradi izjemnega zanimanja pa je sedaj ponatisnjeno.

O avtorjevem delu se lahko bolj poučite, če obiščete www.oliversacks.com.

Recenzija Bukla

Nevropsihološke bolezni so najverjetneje najbolj kompleksne in najmanj razumljive bolezni v medicini. Dr. Sacks, svetovno poznani britanski nevrolog (ena njegovih najslavnejših knjig so Prebujanja, po katerih je bil posnet tudi film), se nam v prvem slovenskem prevodu predstavlja z delom, ki po svetu velja za klasiko s področja (poljudne) nevrologije. V njej predstavi nazorne primere, pri katerih so se pacienti izgubili v zapletenih in brezizhodnih situacijah, ki temeljijo na nevroloških boleznih. Sacks njihove zgodbe opisuje z obilico razumevanja, zvrhano mero empatije in odličnim smislom za pisanje. Bralcu pomaga, da se lahko vživi v muke in neprijetnosti, ki jih doživljajo ljudje z zapletenimi nevrološkimi boleznimi. Kot pravi avtor, gre v tej knjigi za »pripovedne eseje, parabole o pacientih z najrazličnejšimi nevrološkimi in nevropsihološkimi motnjami, ki so napisani na tak način, da so razumljivi tudi bralcu brez obsežnega znanja psihologije in nevrologije«.

Jure Preglau

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.


Recenzija Bukla

Na začetku leta 2015 je svetovno znani nevrolog Oliver Sacks, ki se je rodil leta 1933, objavil, da ima raka v zaključni fazi in da je pred njim samo še nekaj mesecev življenja. Za njim je bila veličastna kariera, v kateri je napisal tudi več kot deset knjig o raznih nevroloških vidikih človeških možganov, od Migrene (1970), prek Muzikofilije (2007) do Halucinacij (2012), v katerih iz različnih perspektiv obdeluje njihovo veličastno kompleksnost ter posledice take ali drugačne disfunkcije za vsakdanje življenje. Njegova knjiga Prebujanja (1973) je bila adaptirana tudi v odmeven film, njegova iskrena avtobiografija On The Move, kjer je razkril marsikaj skritega iz svojega življenja pa se je malce kasneje, spomladi 2015, prebila celo na lestvice najbolje prodajanih knjig, kar samo priča o tem, kakšen vpliv je imel. Njegovo najbolj znano delo pa ostaja Mož, ki je imel ženo za klobuk (1985), neponovljiva zbirka nekaterih najbolj fascinantnih življenjskih zgodb in prigod, ki jih je bil deležen pri svojih pacientih z raznimi oblikami nevropsiholoških bolezni. Ta klasika svojega žanra je v slovenščini prvič izšlo leta 2009, zaradi izjemnega zanimanja pa je ponatisnjena ob trideseti obletnici izvirnega izida ter v spomin na ta veliki um (Sacks je umrl konec avgusta 2015), ki nam je pomagal bolje razumeti, kaj se dejansko dogaja v naši glavi.

Samo Rugelj, Bukla 114

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...