Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Zadnji dve

Najin in Fatu: reševanje vrste na robu izumrtja
Maja Prijatelj Videmšek, Boštjan Videmšek
Prelistaj
Zadnji dve -10%
24,21 € 26,90 € Prihrani 2,69 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,73 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka 'S terena'
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-7136-29-6
Fotografije Matjaž Krivic
Spremna beseda Gregor Majdič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15,5 cm
500 g
349 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
knjige umco
naravoslovje
družbene vede > novinarstvo
naravoslovje > ekologija

Povej naprej

Založnik o knjigi

 »Nisem še brala resničnih zgodb, ki bi bile bolj žalostne in hkrati tako lepe, ki bi me toliko naučile o preživetju. To je zgodba o tem, kako lepe in posebne so živali in kako kruta in dobra žival je lahko človek. Ta knjiga je Noetova barka upanja.«
– Irena Štaudohar, avtorica knjige Kaj hoče ženska?

foto: Matjaž Krivic

Boštjan Videmšek, večkrat nagrajeni novinar (med drugim za naj knjigo leta Plan B) in novinarka Maja Prijatelj Videmšek, ki piše o okoljskih in naravovarstvenih temah, sta se skupaj s priznanim fotografom Matjažem Krivicem odpravila po poti reševanja živalske vrste, ki ji pripadata Najin in njena hčerka Fatu, zadnji severni beli nosoroginji. Zadnji pripadnici svoje vrste bivata v rezervatu Ol Pejeta v osrednji Keniji, obkroženi s stražnimi stolpi in strogo varovani z elitnimi varnostniki.

Možnosti za naravno nadaljevanje vrste severnih belih nosorogov ni več, saj je pred leti umrl zadnji samec. Zato so se znanstveniki z vsega sveta že pred leti združili v konzorcij BioRescue in se posvetili postopkom umetne oploditve in tehnologijam matičnih celic. Ker ne Najin ne Fatu nista sposobni zanositi, so se odločili za  umetno oploditev s pomočjo prenosa zarodkov v nadomestne matere sorodnih južnih belih nosorogov. Prvi prenosi zarodkov – ob tehnologiji matičnih celic edinem upanju za vstajenje in ohranitev vrste – se bodo zgodili v tem ali naslednjem letu.

Knjiga Zadnji dve celovito predstavi zgodbo Najin in Fatu, ki je tudi zgodba sodobnega izumiranja mnogih živalskih vrst. To je posledica vojn, divjega lova, globalnega trga z divjimi živalmi, podnebnih sprememb ter ekonomskega in geopolitičnega ozadja. Obenem pa je to pripoved o prizadevanjih znanstvenikov z vsega sveta za ohranitev vrst(e).

Zadnji dve je hvalnica naravovarstvu, nepopustljivosti, sobivanju ljudi in divjih živali v času, vse bolj zaznamovanem s podnebnimi spremembami.

Več o knjigi:

»Resnična zgodba o reševanju v naravi izumrle vrste, ki meji na znanstveno fantastiko. Lekcija, ki je človeštvo nikoli ne sme pozabiti.« – Miha Krofel, razis­kovalec velikih zveri

»Zastavljati si znamo globoka vprašanja o življenju, ničesar pa se nismo naučili o umetnosti njegovega ohranjanja. Empatična raziskovalna novinarja Maja in Boštjan se v izjemno zasnovani knjigi Zadnji dve pokažeta kot civilizirana divjaka, ki slutita prihajajočo dobo ekologije, ob tem pa sta priči najmodernejšim znanstvenim prizadevanjem, da zadnjih dveh predstavnic mogočnega severnega belega nosoroga človeštvo ne bi iztrgalo iz čudovite vezenine življenja.« – ­Janez Penca, prevajalec in ­založnik

Avtorji

BOŠTJAN VIDEMŠEK (1975) je dolgoletni poročevalec s kriznih žarišč in geopolitični komentator. Doma piše za Delo, v tujini pa sodeluje z mnogimi časopisi in revijami. Njegove članke med drugim objavljajo Boston Globe, GEO, Stern, Geographical, Christian Science Monitor, Das Magazin, Terra Mater, National Geographic China,... Je dobitniki številnih domačih in tujih novinarskih nagrad, med drugim tudi Siemensove mednarodne nagrade za znanstveno novinarstvo. Plan B, njegova zadnja knjiga, je bila izbrana za naj knjigo leta 2020. Je tudi avtor dveh gledaliških iger in evropski ambasador podnebnega pakta. Leta 2015 je bil izbran za mladega voditelja Evrope. Zadnji dve je njegova sedma knjiga. 

 

MAJA PRIJATELJ VIDEMŠEK (1979) je dolgoletna novinarka Dela, ki se posveča poglobljenim okoljevarstvenim, naravovarstvenim in prehranskim tematikam ter prihodnosti kmetijstva. Zgodbe kritično ogroženih vrst raziskuje že več let. Tako je tudi prišla v stik s projektom reševanja severnih belih nosorogov. Je ena redkih slovenskih avtoric, ki v javni prostor prinaša poljudno napisane znanstvene teme. Njeni članki so bili objavljeni tudi v številnih najbolj uglednih svetovnih revijah in časopisih. Zadnji dve je njena prva knjiga.

 

 

 

MATJAŽ KRIVIC Matjaž Krivic (1972) je dokumentarni in okoljevarstveni fotograf, ki je zaslovel s popotniško fotografijo. Z Videmškom zadnjih šest let sodelujeta tako na knjižnih, kot na reportažnih projektih. Njegove fotografije redno objavljo najbolj prestižne svetovne revije in časopisi, denimo GEO, National Geographic China, Guardian, Wired, Terra Mater, Stern, Spiegel, Geographical, ... Je dobitnik najbolj prestižne fotografske nagrade World Press Photo in številnih drugih priznanj. Naslovna fotografija knjige Zadnji dve je letošnja "zmagovalka" nagrad Smithsonian. 

 


O knjigi v drugih medijih

Boštjan Videmšek in Maja Prijatelj Videmšek: "Ko ubijamo živali, ubijamo sebe. Ko uničujemo ekosisteme, brišemo tudi svoj svet"

Amanda Buhinjak, Metro novice, foto: Matjaž Krivic

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...