Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Hiša sozvočja

Avtobiografski intervju s 75 sopotnicami in sopotniki
Ksenija Benedetti
Hiša sozvočja
32,00 € 32,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,96 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Beletrina
Zbirka Posebne izdaje
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-298-021-4

Tehnične lastnosti
trda vezava
23 x 15 cm
650 g
404 strani
Tip knjige
dnevnik
Kategorije
biografije in spomini > avtobiografija
biografije in spomini
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ksenija Benedetti ima za sabo bogato karierno pot, predvsem pa jo poznamo kot dolgoletno šefinjo Protokola Republike Slovenije. Med vrhunce njenega delovanja lahko štejemo pripravo ter izvedbo predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije 2008 in obisk britanske kraljice Elizabete II. v Sloveniji jeseni leta 2008. S slovenskimi predsedniki je službeno prepotovala skoraj cel svet, zdaj pa se je podala v Hišo sozvočja, prav poseben knjižni projekt, ki nosi podnaslov Avtobiografski intervju s 75 sopotnicami in sopotniki. Kot v predgovoru zapiše urednik knjige Urban Vovk, Hiša sozvočja »z zgovorno odkritimi in nespogledljivo všečnimi odgovori ponudi dom vsem zastavljenim vprašanjem, jih popestuje z domačnostjo v obliki vračanj v otroštvo in mlada leta, odkrivanja dragocenih malenkosti iz intimnega in dražljivih zakulisij iz službenega življenja, ki se je za dolga leta zapisalo protokolu«. Knjiga je nastajala kar tri leta, njen koncept pa je svež in izviren: avtorica je 75 bolj ali manj bližnjih oseb povabila, da ji zastavijo vsak po tri vprašanja, pri tem pa se je vnaprej zavezala, da bo nanje odgovorila. Med spraševalci se znajdejo člani in članice njene družine, potem pa še igralci, pisatelji, novinarji, profesorji, režiserji, politiki, podjetniki itn. Avtorica Ksenija Benedetti ob tem razlaga: »Ideja za zgradbo knjige je pljusknila iz vesolja moje glave nekega svetlega večera, tik pred spanjem. V takih napol budnih stanjih najbolj ustvarjalno in jasno vidim. Naslednje jutro sem prijela svinčnik in začela vijugasta potovanja od sopotnika do sopotnika, od sopotnice do sopotnice, od vprašanja do vprašanja, od odgovora do odgovora. In tako je nastala knjiga, ki ni le malce drugačna avtobiografija, je tudi slika mojih vrednot in razmišljanj, pa tudi obraz časa, v katerega smo vpeti.« Izredno inovativen format vprašanj, ki so včasih provokativna, drugič navihana, tretjič zahtevna in poglobljena, in odgovorov, ki so zapisani brez strahu, ponosno, jasno, tudi igrivo in vabljivo, začara in kar posrka vase. Nepozabno in večplastno branje. 

o avtorici

Ksenija Benedetti (1965) ima za sabo bogato karierno pot, predvsem pa jo poznamo kot dolgoletno šefinjo Protokola Republike Slovenije. Vrhunec njenega strokovnega izziva je bila priprava ter izvedba predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije 2008, obiska britanske kraljice Elizabete II. v Sloveniji jeseni 2008, izvedba obiska ameriškega predsednika G. W. Busha leta 2008 in trije obiski ruskega predsednika Vladimirja Putina. S slovenskimi predsedniki je službeno prepotovala skoraj cel svet. S sodelavci in sodelavkami je pripravila in izvedla okrog osemsto obiskov na najvišji ravni ter okrog sto trideset državnih proslav. Protokolarne dogodke in obiske na najvišji ravni je pripravljala za vse predsednike samostojne Slovenije do gospe Nataše Pirc Musar ter za vse predsednike vlad, razen za prvega, gospoda Peterleta. Dvajset let o protokolu in primernem komuniciranju predava različnim javnostim iz sveta gospodarstva, politike, diplomacije in državnih ter javnih inštitucij. Od leta 2018 je izredna predavateljica na Univerzi na Primorskem in ustanoviteljica ter vodja Akademije za poslovni protokol. Leta 2008 je izdala strokovno knjigo z naslovom Protokol: simfonija forme, leta 2019 pa svojo drugo z naslovom Kažipoti, sonatina o odnosih in kulturi srca. Je tudi prejemnica nagrade predavatelj leta 2018 s strani Life Learning Akademije in prejemnica mednarodne nagrade PRO PR 2020.

Recenzija Bukla

Dolgoletna vodja slovenskega protokola Ksenija Benedetti (1965), ki ima za seboj tudi izvedbo tako zahtevnih dogodkov, kot je bil denimo obisk kraljice Elizabete II. v Sloveniji leta 2008, se je že v mladosti spogledovala z literarnim ustvarjanjem, vendar jo je potem življenje odneslo drugam. V zadnjem času pa se je vrnila h knjigam in do zdaj že objavila dve: strokovno o protokolu leta 2009 ter Kažipote: sonatino o odnosih in kulturi srca leta 2019. Vendar njen ustvarjalni duh ne počiva in tako je pred nami njena izvirna knjiga s pomenljivim naslovom Hiša sozvočja, z njo pa skuša v žanr avtobiografskih knjig vnesti nov pristop. Običajno avtobiografsko pisanje namreč izhaja iz avtorja samega, on je tisti, ki določa vsebino ter obseg tega, kar želi povedati. Pri Hiši sozvočja je ta osnovni princip obrnjen: 74 spraševalcev in skrivnostni 75. spraševalec Kseniji Benedetti zastavljajo različna, čim bolj neposredna in tudi (tri) provokativna vprašanja, ki jih zanimajo v zvezi z njo. Rezultat je dinamična zgodba njenega življenja, ki mu dajejo sol in poper ravno vprašanja posameznikov in posameznic, ki jih, poleg tistih, ki izvirajo iz najožje družine in najbližjih prijateljstev, v veliki meri že poznamo iz slovenskega javnega življenja, pa naj je to esejist Marcel Štefančič, jr., ki je v svojih vprašanjih bolj filozofsko nastrojen, vpraša jo denimo, na katera vprašanja ni odgovorov, ali pa igralka Katarina Čas, ki jo zanimajo osnovne in bistvene stvari, kot je to, kaj je zanjo ljubezen ali česa se boji. Knjigi je na koncu dodana še obsežna barvna priloga, ki na svoj pomenljiv način še v sliki pove avtoričino življenjsko zgodbo. Za konec je tu vprašanje pisatelja Jurija Hudolina, ki je ena od poant te dinamične knjige: »Zadnja leta veliko pišeš. Zakaj pišeš? Kaj ti daje pisanje?« Ksenija Benedetti odgovori: »Ventil. Užitek. Potovanje. Razmislek.«

Samo Rugelj, Bukla 173–174

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...