Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Kovač anarhist

Spomini aktivista med Trstom in Barcelono
Umberto Tommasini
Kovač anarhist

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Založba /*cf.
Zbirka Rumena zbirka
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-257-124-5
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Il fabbro anarchico
Podnaslov izvirnika Autobiografia fra Trieste e Barcellona
Leto izdaje izvirnika 2011
Glavni urednik Alvina Žuraj
Prevod Eva Brajkovič
Predgovor Claudio Venza

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13,7 cm
380 g
332 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
biografije in spomini > avtobiografija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ta knjiga, spisana v živem tržaškem dialektu, je prvič izšla pri založbi Antistato leta 1984 pod naslovom L’anarchico triestino (Tržaški anarhist); leta 2011 so jo v prirejeni in okrajšani različici izdali v italijanščini in katalonščini, 2014 pa tudi v španščini. Naš prevod je nastajal vzporedno po dveh izdajah, izvirni tržaški in italijanski, ter je najboljša možna sinteza obeh knjig. Z obilico znanja in razumevanja političnih pretresov polnega 20. stoletja ju je uredil Claudio Venza, ki je v obsežnem predgovoru k spominom anarhista Umberta Tommasinija (1896–1980) izrisal tudi tehten in temeljit družbenozgodovinski kontekst.

Neposredna in tenkočutna Tommasinijeva avtobiografija je nastala v transkripciji Clare Germani kot živ(ahn)o pričevanje o osebnem in kolektivnem libertarnem odporu skozi sedem desetletij minulega stoletja. To je fascinantna, burna, osupljiva življenjska zgodba nepopustljivega aktivista, izjemno bogata in mestoma napeta kakor kriminalka. Zgodba o velikem pogumu, ki nas vodi od prve splošne delavske stavke na Tržaškem v začetku stoletja pa vse do politično prebujenih 70. let, ko Tommasini, tedaj že upokojeni kovač, deluje kot urednik anarhističnih glasil Germinal in Umanità Nova.

Kovačeva pripoved sledi kronološkemu redu: kot mlad fant se pod očetovim vplivom sprva zaveže socialističnim idejam; potem izkusi strahotno bedo strelskih jarkov prve svetovne vojne in se ob vrnitvi s fronte navduši nad libertarnimi nazori in gverilskimi boji na tržaških ulicah. Odtlej njegovo življenje zaznamujejo nenehen policijski nadzor, številne aretacije, zapori, taborišča ... Kot aktivist, zavezan anarhističnim idealom 20. stoletja, verjame, da lahko samo solidarnost in družbena revolucija prineseta svobodno in egalitarno prihodnost. Tommasini se spominja razvejenega in živahnega antifašističnega odpora, delovanja v polilegali, sodelovanja med slovenskimi in italijanskimi antifašističnimi formacijami na Tržaškem, atentata na Mussolinija, dolgih konfinacij na oddaljenih italijanskih otokih, strahot fašističnega terorja, političnega eksila v Parizu ... Z otroškim navdušenjem pripoveduje o borbenem zanosu številnih prostovoljcev v španski državljanski vojni, mednarodnih brigadah, delavskem gibanju in stavkah, anarhosindikalnem povezovanju, pa tudi o razočaranjih nad totalitarnimi prijemi in hegemonskimi težnjami komunistične partije ter o življenju v povojnem Trstu.

Ti spomini so pripovedovani s strastjo, so neposredni in pretresljivi, obenem pa imajo veliko informativno in zgodovinsko vrednost. Njihova posebna kvaliteta je tudi v tem, da nas nagovarjajo na povsem osebni ravni, in zato poskuša, kolikor je le mogoče, tudi naš prevod slediti razvezanemu pogovornemu jeziku.

Recenzija Bukla

Spomini znanega tržaškega anarhista so posebno branje, ki že s svojo zasnovo soizgrajujejo idejo anarhističnega boja (vsaj po Tomassinijevi doktrini). Gre za serijo transkribiranih pripovedovanj, v katerih spremljamo Tommasinijevo življenje od otroških in najstniških let (v zgodnjem obdobju se je »naš junak« spogledoval s socializmom). Spoznamo njegovo bojevanje med prvo svetovno vojno, upore proti vzponu fašizma, ki so rezultirali v izgnanstvu v Francijo in Španijo, nato so sledile akcije proti nacizmu in fašizmu, v katerih je vztrajal vse do smrti leta 1980. Morda so najzanimivejši in najbolj specifični tisti izseki, v katerih razmišlja o lastnih prelomih z doktrinami socializma in komunizma, titoizma in stalinizma, kjer skuša graditi misel, ki bi imela zmožnost, da se izogne temačnim platem realizacij naštetih idej, a ob tem ostaja strogo zavezana antikapitalističnemu (ter jasno antinacifašističnemu) boju, osnovana na ideji svobode in zasledovanju osnovnih načel marksizma. In morda najpomembnejša razsežnost: Tommasinijeva zgodba nam ob vsakovrstni strogo teoretski literaturi razkriva delovanje po anarhističnih načelih v praksi.

Aljaž Krivec, Bukla 154

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...