Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Med izbiro in zgodovino

spomini goriškega Slovenca
Karl Bonutti
Med izbiro in zgodovino
25,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Goriška Mohorjeva družba
Zbirka Naše korenine
Leto izdaje 2015
ISBN 978-88-96632-48-2
Leto izdaje izvirnika 2015
Spremna beseda Peter Vodopivec

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 17 cm
940 g
303 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
biografije in spomini > avtobiografija
zgodovina

Založnik o knjigi

Dr. Karel Bonutti, univerzitetni profesor in veleposlanik RS, v knjigi Med izbiro in zgodovino poda prikaz svoje življenjske poti, ki ga je iz rodne Bukovice peljala najprej v Gorico, kjer je dokončal gimnazijo, sledili so univerzitetni študij v Švici, poroka, vse do odločitve za Združene države Amerike, kjer je nastanil v Clevelandu in najprej ob napornem delu v tovarni ter skrbi za družino magistriral iz ekonomije in si tako odprl vrata v ameriški akademski svet in kot profesor začel svojo plodno univerzitetno kariero na Clevelanski državni univerzi. Njegova zavzetost za kulturne in univerzitetne izmenjave je privedla do prvih obiskov slovenskih gledaliških, glasbenih in vokalnih skupin v Clevelandu, tečajev o slovenskem, jeziku, kulturi in zgodovini, predavanj slovenskih profesorjev ter študija slovenskih študentov in slovenskih in jugoslovanskih poslovnežev na clevelandski univerzi. Njegova clevelandska leta so pomenila tudi zavzeto udejstvovanje v slovenski clevelandski skupnosti in njenih organizacijah.
Z osamosvojitvijo Slovenije je dr. Bonutti leta 1992 postal prvi častni konzul v Clevelandu. Leta 1998 pa je bil imenovan za veleposlanika RS pri Svetem sedežu v Vatikanu, kjer je ostal do leta 2002. V to obdobje sodi beatifikacija Antona Martina Slomška z obiskom papeža Janeza Pavla II. v Mariboru in podpis sporazuma med Svetim sedežem in Slovenijo v času predsedovanja dr. Janeza Drnovška.

Recenzija Bukla

V slikovno bogato opremljeni knjigi spominov nam goriški Slovenec, univerzitetni profesor in veleposlanik dr. Karl Bonutti predstavi svojo neobičajno pestro in pogumno življenjsko pot od rojstva v Bukovici v Vipavski dolini leta 1928 pa vse do Pristave, kjer preživlja svoja pozna leta. Kot najstnik je postal begunec, živel je izmenoma v Italiji in Švici, kjer je diplomiral in doktoriral. Poročil se je z dekletom, ki ga je poznal še iz otroštva, in skupaj sta se s šestimi dolarji in dvema kovčkoma iz Italije odpravila v Cleveland, »najbolj slovensko ameriško mesto«. Rodilo se jima je šest otrok, Bonutti pa je ob delu tudi študiral. Postal je univerzitetni predavatelj in profesor ekonomije in sociologije, kasneje prvi častni konzul RS v Clevelandu in veleposlanik RS v Vatikanu. Z ženo sta se na stara leta vrnila s Slovenijo. V spremni besedi je njegovo prehojeno pot Peter Vodopivec lepo opisal z naslednjimi besedami: »Če je uspel na eni strani ohraniti svobodo izbire, za katero se je odločno opredelil že v mladosti, je bil na drugi strani ujetnik zgodovinskih okoliščin, ki so trajno zaznamovale njegovo življenje.« Najnovejša knjiga iz zbirke Naše korenine nam tako naslika živ avtoportret človeka, ki si že vse življenje močno prizadeva za Slovence in Slovenijo.

Klara Jarc, Bukla 112-113

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...