Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Marija Terezija

Med razsvetljenskimi reformami in zgodovinskim spominom
Marija Terezija
34,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Zgodovinski inštitut Milka Kosa ZRC SAZU
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-05-0105-3
Leto izdaje izvirnika 2018
Urejanje Boris Golec, Miha Preinfalk

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 17,5 cm
1.110 g
528 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
biografije in spomini

Založnik o knjigi

Monografija o Mariji Tereziji se pridružuje številnim obeležitvam 300. obletnice rojstva cesarice Marije Terezije, ki so potekale v letu 2017. Vladarica je bila v preteklosti pogosto objekt znanstvenega raziskovanja, a večinoma v tujem zgodovinopisju. Slovensko zgodovinopisje se je do sedaj z njenim življenjem in vladanjem ukvarjalo sorazmerno malo. Pričujoča monografija tako prinaša številne nove ugotovitve in nove poglede na Marijo Terezijo in njeno dobo. Pri monografiji je sodelovalo več kot dvajset priznanih raziskovalcev, večinoma iz Slovenije, nekaj pa tudi iz tujine. Izhodišče prispevkov je slovenski prostor in vplivi cesaričnih reform nanj. Te reforme so bile korenite, temeljite in dolgoročne, kar pomeni, da njihove učinke čutimo še danes, čeprav se tega morda ne zavedamo. Druga rdeča nit monografije pa je ohranjanje spomina na Marijo Terezijo na Slovenskem kot tudi v njenih nekdanjih deželah, ki so danes samostojne države (Avstrija, Madžarska, Hrvaška in Češka). Monografija je napisana pretežno v slovenskem jeziku, medtem ko so prispevki tujih avtorjev v tujem jeziku (nemško, angleško, italijansko in hrvaško) z daljšim slovenskim povzetkom.

Recenzija Bukla

Nedavna tristoletnica rojstva (1717) Marije Terezije je spodbudila predvsem srednjeevropske zgodovinarje, da se zazrejo v čas ene najpomembnejših evropskih vladaric in iz današnje perspektive znova ocenijo njen pomen. To nalogo opravlja tudi zbornik Marija Terezija – Med razsvetljenskimi reformami in zgodovinskim spominom s prispevki dvaindvajsetih avtorjev. Razen enega so vsi iz danes samostojnih držav, ki so do leta 1918 sestavljale habsburško cesarstvo. Kljub stoletni skupni zgodovini pa se njihovi pogledi – iz Ljubljane, z Dunaja, iz Celovca, Budimpešte, Trsta, Zagreba in od drugod – na pomen reform in modernizacijo državne uprave, ki so jo prinesle, v marsičem razlikujejo. Za naše okolje so zanimivejši prispevki slovenskih avtorjev – poleg obeh urednikov predvsem Petra Vodopivca, Vincenca Rajšpa in Dragice Čeč –, ki so se doslej z Marijo Terezijo ukvarjali razmeroma malo in nepovezano.

Iztok Ilich, Bukla 146

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...