Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Spomini starega alpinista

Peter Muck
Spomini starega alpinista
22,90 € 22,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,69 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Planinska zveza Slovenije
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-6870-89-4
Fotografije Lorella Fermo, ... [et al.]

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
24,5 x 16,5 cm
640 g
143 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
biografije in spomini
biografije in spomini > avtobiografija
šport in zdravje > gorništvo in alpinizem
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Peter Muck se v dvaindvajsetih zgodbicah spominja svojih plezalskih prigod, začinjenih s svojevrstno zgodovinsko vrednostjo. V njih opisuje čas takoj po 2. svetovni vojni, ko se je naš alpinizem začel na novo razvijati.

Muck v svojih spominih ne opisuje klasičnih alpinističnih vzponov, v katerih teče znoj in diši po strahu. Nasprotno, pripoveduje o vsem drugem, kar ga je na turah spremljalo in mu pustilo spomine na mlade dni: o pomanjkanju plezalne opreme in posledične iznajdljivosti, o ljudeh in njihovih navadah, o dogajanju v kočah, prehrani in »prebavnih težavah« take in drugačne sorte. Na kratko … Peter Muck na zelo pozitiven, samoironičen in nasploh s humorjem prežet način pripoveduje o življenju mladega alpinista takratnega časa.

Ideja o Petrovih zabavnih alpinističnih zgodbah se je porodila na vsakoletnih srečanjih alpinistov veteranov. Petrovi sodobniki, povečini same legende slovenskega alpinizma, so ga vztrajno nagovarjali, naj svoje zgodbe izda v knjigi in na ta način ohrani spomin na povojna leta, ko je bilo življenje (alpinista) drugačno kot danes.

Zanimivemu in lepo ubesedenemu pripovedovanju Petra Mucka se ne sme čuditi. Izhaja namreč iz posebne pripovedovalske družine - brat Kristjan (Muck) je dramski igralec, sestra Marlenka (Stupica) je ilustratorka, javnost najbolj poznana pa je prav gotovo hči Desa (Muck).

Recenzija Bukla

Peter Muck (1930), sicer gradbeni inženir, ki je delal kot strokovnjak za vodarstvo (drugače pa izvira iz umet­niške družine, saj je oče Dese Muck ter brat igralca Kristijana Mucka in ilustratorke Marlenke Stupica), svoje prve alpinistične izkušnje – v hribe je začel zahajati že kot otrok – beleži že kmalu v povojnem času, ko so bili oprema in pogoji za obiskovanje gora popolnoma drugačni kot danes. V svojih šaljivih pripovedih, mešanici prigod in anekdot, zapisanih z bistroumnim jezikom in obogatenih s črno-belimi in barvnimi fotografijami, nam Muck razkriva tedanje življenje alpinistov in se spominja svojih pustolovščin v hribih. Zgodbe o planinskih časih, za katere se zdi, da so bili ljudje veliko bolj čvrsti in navihani, kot so danes. 

Samo Rugelj, Bukla 173–174

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...