Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Naših sto naključij

Irena Tršinar
Naših sto naključij

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Didakta
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-261-563-5

Tehnične lastnosti
trda vezava
24,5 x 17,5 cm
820 g
235 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
biografije in spomini
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Avtorji so se odločili z drugimi deliti svoje spomine na simpatične zgodbe ali na tiste, ob katerih se bo bralec »Kaj takega!?« začudil, nasmejal in včasih težko verjel nenavadni, neverjetni ali presenetljivi pripovedi.

... No, zadeve se v življenju preprosto morajo zgoditi. Ker Anatolu nisem telefoniral, me je pač naključje posadilo na isto letalo in celo na sosednji stol.

... Če bi se Livio in Pat sprehajala po drugi ulici ali če bi bil avto parkiran drugje, te zgodbe ne bi bilo.

... Od takrat zanesljivo vem, da sta večletna soseda iz Bežigrada tudi po slovesu s tega sveta obdržala mesto najbližjih sosedov, le da so se vhodna vrata zamenjala z nagrobnikoma.

Naključjem na pot

Odločila sem se poskusiti. Vrtala sem in vzpodbujala kogarkoli sem pač lahko in začela zgodbe urejati v zbirko. Ni dolgo trajalo, ko sem se odločila za sistematičen pristop. Postala sem zbirateljica. Rodil se je 'projekt' z delovnim naslovom »Naših sto naključij«.

Naših - ker poznam vse avtorje, nekatere sem preko njih spoznala sedaj.To, da se tudi oni v veliki meri med seboj poznajo, je bil večkrat navdih za odkritje novih spominov. Stotka je le simbolna številka. Če bi jih prešteli, bi našli naključij še več, marsikje jih po več sestavlja zgodbo ali pa se prepletajo v vsebini - in to je tisto, kar šteje. Vsebina. Med 40 avtorji so pisci in pripovedovalci - slednji so tisti, ki jim ni do
pisanja in so to prepustili zbirateljici: z vsakim, ki je povedal zgodbo, sva zapisano uskladila, nato je končno besedilo avtoriziral. Prav vse zgodbe so resnične.

Irena Tršinar je diplomirana umetnostna zgodovinarka, vendar je vse življenje delovala v državni upravi. Vedno je gojila spoštovanje do predmetov, običajev, zgodb in strokovnih dosežkov iz preteklosti, jih urejala in zapisovala. Spoznanje, da odkrivanje naključij bogati življenje in da jih je vredno obvarovati pred pozabo, jo je vzpodbudilo k sistematičnemu zbiranju kratkih zgodb v knjigi pred vami.

Recenzija Bukla

Naključje se iz vsakdanjega zalesketa kot bleščica, ki ustavi vsakdan in povabi v razmislek, zakaj in kako se je lahko zgodilo nekaj tako izjemnega. Se za naključjem skriva še kaj več? Avtorica je sprva resnične zgodbe o nenavadnih naključjih zbirala zase, nato je k projektu povabila še druge pripovedovalce. Sto izbranih je razporedila v poglavja, ki združujejo zgodbe s skupnimi potezami, na primer zgodbe o nepričakovanih srečanjih na nepričakovanih krajih; zgodbe, o sanjah, ki so se uresničile; o srečnih naključjih, ki nas rešijo, ko se zdi, da so se vsa vrata zaprla … Pripovedovalci bralcu namenjajo užitek zgodbe, ne da bi razglabljali o tem, kaj naključje je. Kdor pa želi, je povabljen v teoretično poglabljanje o naravi naključij, ki ga usmerjata uvodna prispevka fizika in biologa.

Maja Črepinšek, Bukla 159

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...