Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Nobenega prijatelja razen gora

Zapisi iz Zapora Manus
Behrouz Boochani
Nobenega prijatelja razen gora
19,95 € 19,95 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,60 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Sanje
Zbirka Sanje. Roman
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-274-482-3
Naslov izvirnika No friend but the mountains
Leto izdaje izvirnika 2018
Prevod Alenka Ropret

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,0 x 16,5 cm
560 g
312 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
biografije in spomini

Povej naprej

Založnik o knjigi

Od kod prihajam? Iz dežele rek, dežele slapov, dežele starih napevov, dežele gora …

Leta 2013 so kurdskega novinarja Behrouza Boochanija protizakonito zaprli na otoku Manus. Tam je ostal dolgo – predolgo. Ukleščen v okove na majhni piki sredi Tihega oceana.

Ta knjiga je posledica. V celoti je natipkana na mobilni telefon in prevedena iz farsija. Je glas priče in dejanje preživetja, živa slika petih let, preživetih v zaporu in pregnanstvu. Lirični odziv iz prve roke. Krik upora proti nečloveškemu ravnanju z begunci in zaporniki. Še več: proti avtomatiziranemu korporatokratskemu delovanju Kiriarhičnega sistema, abstraktne entitete, ki v nedogled prizadeja trpljenje, njen dejanski podaljšek pa je slehernik, ki, yessir, le izpolnjuje ukaze. Sistem kot hobotnica, ki steguje lovke po vsej Zemlji.

Kdor si želi prenašati manj trpljenja, mora živeti kot Govedo. Jesti. Spati. Ne postavljati nobenih vprašanj.
Sistema ni mogoče razumeti. Celo pazniki so nevedni. Ne smeš se upirati. Samo podredi se moči pravil in predpisov.

Z vrsto literarnih nagrad ovenčana knjiga Behrouza Boochanija je pretresljivo aktualno branje v času, ko se naši domovi v strahu pred nevidnim sovražnikom spreminjajo v zaporniške otoke, planet pa v velikansko nadzorovano kaznilnico. Behrouzovo delo je odločen ne slehernim poskusom zasužnjitve, tudi »Veliki ponastavitvi« (The Great Reset ), ki jo »veliki šefi« človeštvu pridigajo s svetovnih odrov. Behrouz, mojster grozljivega nadrealizma sodobne človeške realnosti, s svojim pričevanjem ustvarja novo občutljivost, znanje in filozofijo, s katerimi je moč ne le polno dojeti delovanje sodobnega globalnega kolonializma, temveč ga tudi razkrinkati in presegati.

Pred nami je suvereno literarno delo, ki prerašča vsakršne žanrske omejitve.

Recenzija Bukla

Izid slovenskega prevoda družbeno angažirane knjige Nobenega prijatelja razen gora je seveda prvovrsten, a ne le knjižni dogodek. Njen avtor ­Behrouz Boochani (1983) je kurdsko-iranski novinar, ki je bil zaradi svojega angažiranega in tudi kritičnega ter razkrivajočega pisanja po spletu okoliščin in po mukotrpni morski plovbi izgnan na otok Manus na Papui Novi Gvineji, na katerem so Avstralci organizirano zadrževali migrante. Na njem je v bolj ali manj komaj vzdržnih razmerah Boochani preživel nekaj let, od leta 2013 do zaprtja 2017 (ter potem še do leta 2019), svojo tamkajšnjo življenjsko zgodbo bivanja (»Kos mesa sem, ki so ga vrgli v neznano deželo, v ječo umazanije in vročine.«) pa popisal v neponovljivi knjigi Nobenega prijatelja razen gora. Knjiga o skoraj nečloveških preizkušnjah je pisana suvereno, v bogatem, občutenem, izčiščenem jeziku, s čimer se je kmalu po izidu že uvrstila med klasike zaporniške literature. Ob tem pa je seveda intriganten tudi način njenega nastanka. Spisana je bila namreč na telefon z aplikacijo WhatsApp ter v obliki tisočih malih PDF-jev na skrivaj prenesena z otoka Manus. Takoj po izidu leta 2018 je pritegnila globalno pozornost, pokazala na (milo rečeno) grob obraz avstralske vlade do lastnih migrantov ter zaradi globoke angažiranosti prejela tudi kar nekaj tamkajšnjih nagrad. Poleti leta 2020 je Boochani končno doživel svobodo, saj mu je vlada Nove Zelandije odobrila bivanje za nedoločen čas. Dodatni presežek knjige je spremna beseda (so)prevajalca Omida Tofighiana, ki Boochanijevo pričevanje postavi v širši družbeni kontekst.

Samo Rugelj, Bukla 158

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...