Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Planet Carmina

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Carmina Slovenica
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-288-334-8
Leto izdaje izvirnika 2018
Fotografije Iztok Bončina, ... [et al.]
Urejanje Mojca Redjko

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22,5 x 22,5 cm
690 g
190 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
umetnost > glasba
biografije in spomini

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga Planet Carmina o dirigentki in umetniški vodji Karmini Šilec, njenem svetovno znanem zboru Carmina Slovenica, njenih izvirnih raziskovalnih pristopih v glasbi in scenskih umetnostih odkriva vznemirljivo slovensko umetniško glasbeno poglavje, razpeto med domom in svetom, med globalnim in lokalnim.
Pisanje izhaja iz konkretne izkušnje avtorice, ki je zbor spremljanja na opisanih poteh, ter iz njenih publicističnih besedil, obogatenih in dopolnjenih z novimi refleksijami. Osredotoča se na življenje produkcije in na njeno umeščanje v prostor in čas, prikazuje fenomen izrisa novih pokrajin, ki vznikajo iz te premišljene umetniške komunikacije: ne le po vrhu kot konkretna geografska izkušnja, veliko bolj kot umetniško misijonarstvo, razpeto med visokim in marginalnim, kot neizbrisna mladostna izkušnja carmin in kot vzpostavitev popolnoma novih dimenzij vrhunskega glasbeno gledališkega ustvarjanja. Avtorji fotografij, ki spremljajo pripoved so Iztok Bončina, Dejan Bulut, Rudi Uran, Darja Štravs Tisu, Peter Rak, Dorian Šilec Petek in drugi.

Kot povzame avtorica o knjigi :
"Spremljati vrhunski zbor Carmina Slovenica na šestih celinah je pomenilo izpisovati svojski Lonely Planet ali Potujoči planet z vseh teh poti. Pokrajine, tiste ustvarjalne in realne, se premešajo, zlijejo v vznemirljivo vesolje, kjer med Urokom Lojzeta Lebiča v Andih in Drumlco v največji koncertni dvorani v Tokiju ali Adiemusom z oken ljubljanske Univerze in kodeksom v španskem Las Huelgasu ni več realnih razdalj. Vse se zliva v gosto naseljen, avtentičen, samosvoj Planet Carmina. Popotovanje s Carmino Slovenico pomeni drugačen pogled, je vstopanje v največje dvorane skozi zaodrje, je pomešati se med publikami vseh dežel in dihati z njimi, je mikroskopsko in teleskopsko motrenje fenomena hkrati. Je navzven in navznoter, je nihanje, sovalovanje, sobivanje z občutljivim seizmografom. Je zahtevno, strastno, evforično. Je spoprijemanje s čisto posebnimi zakonitostmi kolektiva, v katere neposvečeni niti ne moremo niti ne smemo nikoli docela prodreti."

Planet Carmina z vsebinskimi sklopi Položaji, Prostorja, Izmenjave in Bližine prinaša poglavja kot so Kdor visoko leta, Ženske v cerkvi ne molčijo več, Urok pod inkovskim mostom, Angeli miru v Deželi smehljaja, Z duhom Pine Bausch na deskah Sarah Bernhardt, Ko postane vsak junak nadlega.

Novinarka in publicistka Melita Forstnerič Hajnšek je diplomirala na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani iz francoščine in slovenščine. Bila je dolgoletna urednica kulturne redakcije dnevnika Večer in sourednica revije Dialogi. Njeni članki so citirani v slovenski enciklopedistiki in leksikografiji. Sodelovala je kot publicistka z različnimi kulturnimi in s kulturo povezanimi mediji. Leta 2000 je v soavtorstvu ob 50. obletnici Založbe Obzorja izdala monografsko knjigo Jože Košar – humanist in založnik, leta 2007 pa dvojezično hrvaško-slovensko knjigo Zagrebški Slovenci 2005−2007. Kot soavtorica je sodelovala pri monografiji ob 80-letnici SNG Maribor V vrtincu nasprotij, pri Leksikonu mariborske družbe in kulture ter pri projektu Po poteh slovenskih književnikov v založništvu Društva slovenskih pisateljev. Leta 2015 je izdala samostojno knjigo kolumn o kulturi Strah pred ciljem – O molku in glasnosti. Je dobitnica Glazerjeve listine leta 2012 za pomembne dosežke na področju kulture v Mariboru.

Recenzija Bukla

»Carmina Slovenica je brezkompromisno uporniška skupina; ustvarile so jo ženske, vodijo jo ženske, ki se ne bojijo pokazati zob ali preglasiti krivičnosti … talent in virtuoznost sta neverjetno osupljiva,« je povzetek kritike, ki je nastala na eni izmed mnogih turnej zbora po svetu. V knjigi so opisana gostovanja, mnenja sodelujočih, skladateljev, poznavalcev … Pisanje izhaja iz konkretne izkušnje avtorice Melite Forstnerič Hajnšek: »Spremljati vrhunski zbor Carmina Slovenica na šestih celinah je pomenilo izpisovati svojski Lonely Planet ali Potujoči planet z vseh teh poti. Pokrajine, tiste ustvarjalne in realne, se premešajo, zlijejo v vznemirljivo vesolje, kjer med Urokom Lojzeta Lebiča v Andih in Drumlco v največji koncertni dvorani v Tokiju ali Adiemusom z oken ljubljanske Univerze in kodek som v španskem Las Huelgasu ni več realnih razdalj. Vse se zliva v gosto naseljen, avtentičen, samosvoj Planet Carmina.« V knjigi so tudi njeni zapisi in intervju, ki so nastajali pred potmi, dodane so refleksije spremljevalcev, sodelavk, skladateljev … Poleg informativne vrednosti, že sama statistika zbora je impresivna, dobimo pregled njihovega dela, ustvarjanja in ustroja. Poetična in informativna knjiga razkriva, kako zna in zmore Karmina Šilec, gonilna sila zbora, izbrusiti nove in nove generacije pevk do pregovorne carminske perfekcije. Po desetletjih garanja se prebija skozi čas, domači kulturnopolitični aroganci navkljub, in po svetu nenehno širi planet Carmina.

Jedrt Jež Furlan, Bukla 142

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...