Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Pogumne punce

Nika Kovač
Pogumne punce
14,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-01-5273-6
Leto izdaje izvirnika 2018
Urejanje Urška Kaloper

Tehnične lastnosti
trda vezava
17,5 x 16 cm
360 g
128 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
biografije in spomini
otroško in mladinsko > od 13 let dalje > izobraževalne knjige

Povej naprej

Založnik o knjigi

Punce že od nekdaj počnemo izjemne reči: gradimo šole, pišemo knjige, ustvarjamo umetnine, kolesarimo okoli sveta, planinarimo, delamo v tovarnah, se bojujemo za pravičnejši družbo in še in še. Toda stoletja je svet deloval po pravilih, ki so ženske odrivala na obrobje družbe ter njihovo dejavnost reducirala na skrb za moža, otroke in gospodinjstvo. Zato je skrajni čas, da na glas povemo, da smo dekleta pomembno sooblikovale zgodovino. In skrajni čas je, da se tudi naši dosežki vpišejo na svetovni zemljevid. Knjiga direktorice Inštituta 8. marec in znane aktivistke za enakopravnost spolov Nike Kovač nam predstavlja 30 punc – Slovenk in tujk – ki so s svojimi pogumnimi dejanji spreminjale svet. Njihove zmage naj nas navdihnejo za povezovanje in ustvarjanje boljšega jutri. Za vse! Kajti če so zmogle one – zmoremo tudi mi.

Recenzija Bukla

Nika Kovač, angažirana aktivistka za enakopravnost in direktorica Inštituta 8. marec, ki je v odmev svetovnega #MeToo gibanja zbrala in predstavila tragične izpovedi anonimnih Slovenk, si je za prvi knjižni projekt zadala predstaviti življenjske zgodbe tridesetih posamez­nic, ki jih je zgodovina, kljub njihovim dosežkom, bolj ali manj pozabila. V nabor je uvrstila tako slovenske kot tuje ženske ter jih kratko in jedrnato predstavila z njihovimi dosežki. Ti pa niso nujno prelomna odkritja v znanosti, ki so uspela Marie Curie, lahko so to tudi mali piškoti, tako priljubljeni kukiji, ki jih je prva spekla Ruth Wake­field. Kratke pasice iz življenja teh pogumnih deklet, ki so vsaka na svoj edinstven način soustvarjale zgodovino, rušijo globoko zakoreninjene stereotipe o determiniranosti spolov in predvsem navdihujejo. Navdihujejo k temu, da lahko prav vsak in vsaka izmed nas spremeni svet na bolje. Zato moramo brati takšne zgodbe in jih ne pozabiti, kot so jih pozabili naši učbeniki.

Vanja Jazbec, Bukla 145

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...