Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Zbrano delo

16. knjiga
Edvard Kocbek
Zbrano delo

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba ZRC, ZRC SAZU
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-254-822-3
Urejanje Mihael Glavan, Andrej Inkret

Tehnične lastnosti
trda vezava
558 strani
Tip knjige
spomini, pričevanja in pisma
Kategorije
biografije in spomini

Povej naprej

O knjigi

Peta knjiga Kocbekovega dnevnika se po svoji zgradbi in vsebini bistveno razlikuje od prejšnjih, saj vsebuje vse doslej ohranjene dnevnike iz desetletja 1936– 1945, razen tistih iz let 1942 in 1943, ki jih je Kocbek sam pripravil za svoji dve dnevniški knjigi.
Dnevnika za leti 1940 in 1945 sta bila večinoma že objavljena, ostali doživljajo prvo objavo. V predvojnih ljubljanskih letih Kocbek poglobljeno spremlja politično dogajanje v Evropi in v svojih zapisih analizira agresivni pohod fašizma in nacizma, na domačem prizorišču pa mrzlično tke politične stike na sredini in levici. Posebej ekstenzivno in goreče zapisuje svoja prizadevanja za oblikovanje krščanskosocialistične skupine, v katero brez uspeha skuša vključiti poleg zarjanov tudi Gosarjevo skupino in sindikaliste ter pridobiti vplivne katoliške intelektualce. Njegova politična prizadevanja kulminirajo v sodelovanju pri ustanovni skupini OF in končno v odločitvi, da se pridruži partizanskemu gibanju. Dnevnika za leti 1944 in 1945 pričujeta o njegovem delu v novih oblastnih organih v Beogradu, kjer zaseda nominalno visoke položaje, v resnici pa vse bolj postaja odrinjenec na slepem tiru.

Recenzija Bukla

Zbirka Zbrana dela slovenskih pesnikov in pisateljev je v več pogledih edinstven kulturni dosežek in založniški projekt. V sedemdesetih letih, kolikor z občasnimi težavami in premori izhaja, je zamenjala kar tri založnike in samo tri glavne urednike; zapuščino akademikov Antona Ocvirka in Franceta Bernika je leta 2011 prevzel dr. Matija Ogrin, ki je zbirko pod okriljem izdajatelja, Inštituta za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU, pripeljal do 264. zvezka.
To zaporedno številko nosi 9. knjiga zbranega dela Edvarda Kocbeka, ki jo je uredil in z opombami opremil Mihael Glavan. Vsebinsko je razdeljena v dva dela: prvi, Svoboda in nujnost, vključuje Kocbekove eseje in publicistične spise – med njimi tudi prelomna Premišljevanja o Španiji – , kakor jih je izbral sam avtor, ter esej Eros in seksus, leta 1974 objavljen v samostojni brošuri.
V 16. knjigi zbranega dela, ki v zbirki nosi številko 263, so objavljeni dnevniki iz let 1936, 1937, 1940, 1944 in 1945. Njen sourednik in soavtor je ob Mihaelu Glavanu še Andrej Inkret. Gre za že peto knjigo dnevnikov, ki se od prejšnjih povezanih (1931– 1935) razlikuje predvsem po tem, da so osebne, delovne in politične turbulence v tem obdobju Kocbeku preprečevale redno sprotno zapisovanje dogodkov, kaj pa se je morda tudi izgubilo. Posebno zanimivi sta zadnji leti, ki ju je avtor na navidezno pomembnih položajih preživel v Beogradu.

Iztok Ilich, Bukla 120-121

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...