Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Trg in stolp

Omrežja, hierarhije in boj za globalni vpliv
Niall Ferguson
Trg in stolp Prednaročilo -17%
24,00 € 28,90 € Prihrani 4,90 €
Brezplačna poštnina Prednaročniška cena 24,00 € velja za naročila, ki so oddana in plačana do 14.10.2018 do 12. ure.
Plačilo je mogoče po predračunu, s kreditno kartico ali preko PayPala.

Povej naprej

Založba UMco
Zbirka Angažirano
Leto izdaje 2018
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika The Square and the Tower
Leto izdaje izvirnika 2017
Prevod Sandi Kodrič
Urejanje Samo Rugelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
695 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > ekonomija
knjige umco
družbene vede > politika

Založnik o knjigi

Knjiga izide predvidoma 15. oktobra 2018.

Prednaročniška cena 24 € velja do 12. oktobra 2018 za naročila s plačilom po predračunu, s kreditno kartico ali preko Paypala. Poštnina je brezplačna.

Za predračun kliknite gumb Prednaročilo in sledite navodilom ali svoje podatke za predračun posredujte na email knjigarna@umco.si ali po telefonu 01/ 520 18 39.

Predračun mora biti poravnan najkasneje 12. oktobra 2018 do 12. ure.

Nova knjiga avtorja knjižne uspešnice Civilizacija

Svetovna zgodovina in njen potek se večinoma obravnavata iz hierarhičnega vidika, torej iz perspektive kraljev, vojskovodij, papežev in predsednikov vlad. To se zdi logično, saj so bili ti tisti, ki so sprejemali ključne zgodovinske odločitve. A vendar: je temu tako tudi zato, ker so ti hierarhični vrhovi ustvarjali tudi zgodovinske arhive? Kaj pa, če ob tem spregledujemo velikokrat enako pomembna in vplivna omrežja vseh vrst, ki so bila v toku zgodovine veliko manj vidna in tudi zato velikokrat prepuščena teoretikom zarote?

Enaindvajseto stoletje lahko smatramo za dobo omrežij. Vendar pa ugledni angleški zgodovinar Niall Ferguson v svoji najnovejši knjigi Trg in stolp dokazuje, da socialna omrežja vseh vrst niso nič novega. Od tiskarjev in duhovnikov, ki so sprožili reformacijo, do prostozidarjev, ki so vodili ameriško revolucijo, so bila raznovrstna omrežja tista, ki so prekinila s starimi družbenimi redovi papežev in kraljev. Tudi sedanja, druga informacijska doba z osebnim računalnikom in pametnim telefonom, ki sta vseskozi povezana s svetom, sta na podoben način naslednika tiskanih novic in časopisov.

Tisti, ki gledajo na prihodnost kot na neke vrste utopijo, ki jo predstavlja enotna mreža povezanih posameznikov, bodo ob branju te knjige presenečeni. Omrežja se povezujejo in združujejo, a se tudi okužijo in razpadajo, konflikti šestnajstega in sedemnajstega stoletja pa neprijetno vzbujajo vzporednice z časom Facebooka, Islamske države in Trumpovega načina komuniciranja. Niall Ferguson s knjigo Trg in stolp briljantno pokaže, da so mnoge ključne zgodovinske spremembe pogosto nastale kot rezultat povezovanja enako mislečih ljudi brez izrazite formalne oblastne moči, ki so sčasoma pripeljale do odločilnih družbenih prelomov.

»Najbriljantnejši angleški zgodovinar svoje generacije!«
– The Times

»Niall Ferguson je spet napisal briljantno knjigo. Z njo boste obogatili svoj um. Naredite to.«
– Wall Street Journal

»Dih jemajoča in prepričljiva knjiga!«
– The New York Times

Niall Ferguson, (1964) je večkrat nagrajeni britanski zgodovinar in predavatelj na harvardski univerzi (ob tem sodeluje tudi s prestižnima in uglednima univerzama Oxford in Stanford), ki se je specializiral za področji ekonomske in politične zgodovine. Je avtor petnajstih strokovnih knjig, ki večinoma posegajo na področje kulturne in ekonomske zgodovine zahodne civilizacije, med drugim Imperij (2003, o vzponu angleškega imperija), Kolos (2004, o vzponu in zatonu Amerike) in Vzpon denarja (2008, o finančni zgodovini sveta). Poleg tega je tudi kolumnist in redni pisec člankov. Po petih njegovih knjigah so bile posnete dokumentarne serije, Civilizacija (2011, sl. prevod 2014), ki je bila prvi prevod njegovega dela v slovenščino, pa je tudi pri nas doživela izjemen odziv. Trg in stolp iz leta 2017 je njegovo najnovejše delo.

odlomek

»Ta knjiga govori o neenakomernem toku zgodovine. V njej ločim dolge epohe, v katerih so človeštvu vladale hierarhične strukture, in redkejša, a dinamičnejša obdobja, v katerih so bila v ospredju omrežja, delno zaradi tehnoloških sprememb. Poenostavimo: kadar vlada hierarhija, je vaša moč sorazmerna s stopničko na lestvici, na kateri se nahajate v svoji državi, korporaciji ali kaki drugi vertikalno organizirani instituciji. Ko pa so na prizorišču omrežja, ste močni toliko, kolikor velja vaš položaj v eni od horizontalno strukturiranih družbenih skupin.«
– iz knjige


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...