Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Več razumnosti

Vodnik za boljšo uporabo uma
Steven Pinker
Prelistaj
Več razumnosti -10%
24,21 € 26,90 € Prihrani 2,69 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,73 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Angažirano
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-7136-60-9
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Rationality
Podnaslov izvirnika What It Is, Why It Seems Scarce, Why It Matters
Leto izdaje izvirnika 2021
Prevod Samo Kuščer

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
660 g
491 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
knjige umco
družbene vede > ekonomija
družbene vede > politika
družbene vede > sociologija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Avtor uspešnice Razsvetljenstvo zdaj

Kaj je razum?
Zakaj ga primanjkuje?
Zakaj je pomemben?

Knjiga Več razumnosti je nastala na osnovi Pinkerjevih predavanj na Harvardu, pri katerih je raziskoval naravo razumnega mišljenja in vprašanje, zakaj včasih delujemo v nasprotju z njim. Tako kot mnogi psihologi – kar nekaj si jih je za vprašanja človekovega mišljenja prislužilo Nobelovo nagrado – Pinker nadvse rad preučuje šibkosti našega razuma in jih ima za čudovit doprinos psihološke stroke k splošnemu razumevanju delovanja človekovega uma.

Pinker meni, da bi si morali v izobraževalnem sistemu in pri poljudni znanosti prizadevati za čim višjo stopnjo razumnosti. Uporabna orodja razumnega sklepanja nam zato natančno predstavi v knjigi Več razumnosti. Med osnovna pomagala razuma spada tudi uporaba logike, kritičnega mišljenja, razumevanja verjetnosti in tveganj, korelacije in vzročnosti ter razlik med njimi, optimalnega pristopa k sprejemanju odločitev ob negotovih podatkih in jasna pravila pri sprejemanju odločitev, ko so pri njih vključeni tudi drugi ljudje s svojimi strategijami.

Orodja razumnega sklepanja so nujno potrebna, če se želimo izogniti nespametnostim v osebnem življenju in tudi pri oblikovanju razumnih delovnih strategij v družbi nasploh. Ključ do njih je na voljo v tej izjemni in zavzetemu bralcu razumljivo napisani knjigi.

Z intelektualno širino in pripovedno globino je Steven Pinker, en največjih sodobnih mislecev, s knjigo Več razumnosti ustvaril sodobna navodila za uporabo razuma v vsakdanjem življenju.

»Če ste kdaj razmišljali o tem, da bi zaužili kaj posebnega, da bi bili pametnejši, raje preberite Več razumnosti.« – Jonathan Haidt, avtor knjige Pravičniški um

»Razum bi moral biti vodilo vsega, kar razmišljamo in počnemo. (So naši pomisleki razumni, če se s tem ne strinjamo?) In vendar je v dobi, ko ima razum toliko možnosti, kot še nikoli prej, javna sfera preplavljena z lažnimi novicami, oglasi za mazaška zdravila, teorijami zarote in brezumnim nakladanjem o 'višji resnici'.
Kako lahko ugotovimo, kaj je smiselno in kaj ne? To je nadvse resno vprašanje. V tretjem desetletju tretjega tisočletja se soočamo z usodnimi grožnjami zdravju, demokraciji in stanju planeta, na katerem bi lahko še naprej brezskrbno živeli. Čeprav so težave resnično zastrašujoče, zanje obstajajo rešitve, človeštvo pa lahko s svojimi umskimi sposobnostmi pride do njih. Žal pa se soočamo z nadvse resno težavo, kako ljudi sploh prepričati, da bi rešitve, ko do njih pridemo, tudi sprejeli.« – iz knjige

»Razumsko sklepanje bi moralo biti del osnovne izobrazbe, tako kot branje, pisanje in računanje.« – iz knjige

O AVTORJU

STEVEN PINKER (1954), kanadsko-ameriški jezikoslovec ter kognitivni psiholog in znanstvenik, ki poučuje psihologijo na Univerzi Harvard, je dvakratni finalist Pulitzerjeve nagrade. Revija Time ga je razglasila za enega izmed stotih najbolj vplivnih ljudi, revija Foreign Policy pa za enega izmed vodilnih mislecev in poznavalcev zunanje politike. V slovenščino so bile do zdaj prevedene njegove knjige Kako deluje um (2009), Jezikovni nagon (2010) in Razsvetljenstvo zdaj (UMco, 2018). Več razumnosti je njegova najnovejša knjiga, s katero ponuja priročna orodja za uporabo razumnega mišljenja v vsakdanjem življenju.

 

Recenzija Bukla

Steven Pinker (1954) je eden najbolj izpostavljenih sodobnih svetovnih mislecev, ki s svojimi knjigami, denimo Razsvetljenstvo zdaj (2018, slovenski prevod 2019) v zad­njem času, natrpanem z lažnimi novicami in dezinformacijami vseh vrst, poskuša odpreti prostor razumnemu razmisleku. Pinkerjeva najnovejša knjiga Več razumnosti, ki je izvirno izšla leta 2021, je nastala na osnovi njegovih predavanj na Harvardu, pri katerih je raziskoval naravo razumnega mišljenja in vprašanje, zakaj včasih delujemo v nasprotju z njim. Tako kot mnogi psihologi – kar nekaj si jih je za vprašanja človekovega mišljenja prislužilo Nobelovo nagrado – Pinker nadvse rad preučuje šibkosti našega razuma in jih ima za čudovit doprinos psihološke stroke k splošnemu razumevanju delovanja človekovega uma. Pinker meni, da bi si morali v izobraževalnem sistemu in pri poljudni znanosti prizadevati za čim višjo stopnjo razumnosti (ki bi morala biti celo del obveznega izobraževanja), v knjigi pa nam zato natančno predstavi uporabna orodja razumnega sklepanja. Med osnovna pomagala razuma tako šteje uporabo logike, kritičnega mišljenja, razumevanja verjetnosti in tveganj, korelacije in vzročnosti ter razlik med njimi, optimalnega pristopa k sprejemanju odločitev ob negotovih podatkih, jasna pravila pri sprejemanju odločitev, ko so pri njih vključeni tudi drugi ljudje s svojimi strategijami, itn., s čimer zaokrožuje kolekcijo logičnih premislekov in razmislekov na različnih področjih našega življenja. Orodja razumnega sklepanja so namreč po njegovem mnenju nujno potrebna, če se želimo izogniti nespametnostim v osebnem življenju in tudi pri oblikovanju razumnih delovnih strategij v družbi nasploh. Z intelektualno širino in pripovedno globino je Pinker ustvaril sodobna navodila za uporabo razuma v vsakdanjem življenju.

Samo Rugelj, Bukla 170

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...