Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Kritika kompetence

Andreas Gelhard
Kritika kompetence
19,99 € 19,99 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,60 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Krtina
Zbirka Krt
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-260-107-2
Naslov izvirnika Kritik der Kompetenz
Prevod Samo Krušič
Spremna beseda Damijan Štefanc
Urejanje Zdravko Kobe

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 14 cm
190 g
143 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > sociologija
psihologija in psihiatrija
družbene vede > etnologija in antropologija

Povej naprej

O knjigi

V knjigi Kritika kompetence Andreas Gelhard pokaže, da je od začetka 70. let 20. stoletja, ko je psiholog David McClelland v študiji Testing for competence rather than for intelligence ostro kritiziral nazore o prirojeni inteligenci, pojem kompetence izgubil emancipativno razsežnost in postal nepogrešljivo sredstvo psihološke industrije, ki zasebno srečo, družbeno varnost in poklicni uspeh zvede na oblikovanje ustreznih kompetenc. Novo gibanje testiranja predstavlja kompetenčni kapital kot prednost na trgu in ga priporoča na poti v kompetenčno družbo. Kritika, ki na to reagira z gesto »da, ampak« in upa, da bo iz tehnik razvijanja zaposlenih v podjetjih izvlekla kapital za osebnostni razvoj, le ponavlja marketinške prijeme psihološke industrije. Odpove se možnosti, ki jo Kant označi kot javno rabo uma. Da bi to možnost ohranjali, je potrebna analiza sedanje situacije, ki jo zaznamuje vpeljava standardiziranih testov na številna družbena področja. Kompetence tako ne merijo samo poklicnih sposobnosti, temveč z merjenjem emocionalne razsežnosti subjekta prispevajo k aparatu normiranja, ki preko samoregulacije subjekta vzpostavlja norme, ki se nanašajo tako na kognitivne kot tudi na čustvene ravni. Občutki in čustva so tako popredalčkani na način, ki ustreza religioznim tehnikam spraševanja vesti. Avtor pokaže, kako problematično je, da pri tem ne gre več za vidne zunanje družbene prepovedi, temveč za ponotranjeno samoregulacijo in samoupravljanje subjekta. Izpeljava v knjigi tako nakazuje, kako zgodovinski premislek filozofov odpira prostor, ki omogoča duhovno svobodo človeka.
Andreas Gelhard raziskuje in predava na Inštitutu za filozofijo na dunajski univerzi. (So)uredil je številne zbornike in izdal nekaj samostojnih del, med njimi: Zur Philosophie informeller Technisierung, Techniken der Subjektivierung, Die deutsche Philosophie im 20. Jahrhundert: Ein Autorenhandbuch, Parrhesia: Foucault und der Mut zur Wahrheit, Levinas, Das Denken des Unmöglichen: Sprache, Tod und Inspiration in den Schriften Maurice Blanchots.

Recenzija Bukla

Avstrijski filozof in profesor na dunajski univerzi Andreas Gelhard se je lotil premisleka o težko opredeljivem pojmu kompetence, ki je odvisen predvsem od konteksta, v katerem ga nekdo uporablja. Sam je kompetenco opredelil kot »skupek tehnik testiranja in urjenja«, s čimer je pojem zamejil na preverjanje, testiranje in presojanje lastnosti sub jekta, ki določajo njegovo delovanje. Kompetenco seveda najdemo v prepletu psihologije in gospodarstva, pa tudi v izobraževanju, ki je v nekem trenutku začelo zavračati merjenje inteligence in – s pomočjo koncepta »čustvene inteligence« – vse več poudarka začelo dajati kompetenci. O tem piše avtor v drugem delu, medtem ko tretji del, Kritika kompetence, obravnava fraze, pojme in besedne zveze, kot so Obet sreče, Normaliziranje, Opazovanje in presojanje. Končno razliko najde Gelhard v tem, da se sodbi drugih ne izpostavljamo zato, da bi dokazali svojo prav šnjost za določeno nalogo, temveč da bi od njih prejeli pritrditev ali pa nasprotovanje. Kar je seveda nasprotno od tega, kar si želi kapital, ki Kantovo javno rabo uma nadomesti z »umetnim enakoglasjem« v privatni rabi uma.

Žiga Valetič, Bukla 140

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...