Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Šelest divjine

Zeleno dno našega kozmosa
Zmago Šmitek
Šelest divjine

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Beletrina
Zbirka Koda
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-284-530-8
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Leto izdaje izvirnika 2019
Urejanje Živa Borak

Tehnične lastnosti
trda vezava
23 x 15 cm
760 g
504 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > etnologija in antropologija
filozofija
naravoslovje > biologija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Zadnja leta svojega življenja je slovenski etnolog in antropolog Zmago Šmitek posvetil preučevanju ključnega vprašanja današnjega časa, načina sobivanja človeka z naravnim okoljem. Iz pozornosti, ki jo današnja znanost posveča temu vprašanju, po avtorjevem mnenju izhajajo mnoga nova, a žal še premalo uporabljena spoznanja. Prednjačijo predvsem biološke znanosti, ki rušijo ustaljene meje med človekom in živaljo ter med naravo in kulturo. Kultura se tako prepogosto razume kot podaljšek biologije. Šmitek vzpostavlja temu alternativno mišljenje. Sprašuje se, kako si je človek predmoderne dobe osmislil ali »počlovečil« naravno okolje, da je bilo z vsemi svojimi kontradiktornimi lastnostmi bivalno. Pri tem ga bolj kot materialni zanima kognitivni vidik tega odnosa, problematika tradicionalne (»ljudske«) percepcije in imaginacije narave, kar spada v delovno polje etnologije in antropologije. Knjiga je bogato slikovno opremljena.

»Z odhodom Zmaga Šmitka nismo izgubili le karizmatičnega osmišljevalca človeške kulture in duše, legendarnega profesorja, velikega erudita in sijajnega popotnika, izgubili smo svojeglavega misleca, lucidnega delavca v brezkrajni deželi prikritega in pozabljenega. Izjemnega sogovornika. Prijatelja, ob katerem je človek zmeraj dobil občutek, da pozna kak skrivni urok in ima zato zmeraj zvrhane žepe časa.« 
- Aleš Šteger

o avtorju

Dr. Zmago Šmitek (1949–2018), je bil redni profesor na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete v Ljubljani. Dolgo se je posvečal študiju religij in mitologij Evrope in Azije. Sodil je med najvidnejše raziskovalce s področja primerjalne religiologije in antropologije, njegova dela in članki pa so naleteli na navdušen sprejem doma in na tujem.

Recenzija Bukla

Zmago Šmitek (1949–2018) je bil slovenski kulturni antropolog in etnolog, v slovenski javnosti znan kot preučevalec slovenskih mitov in mitologije, o čemer je napisal kar nekaj knjig. V svojih zad­njih dveh knjigah, Mandale iz leta 2016 in pričujočo Šelest divjine, ki je izšla post­humno, pa je močno razširil področja svojega raziskovanja in pisanja. Šmitek tako na eni strani raziskuje človekovo prizadevanje skozi zgodovino, da si naravo podredi in ukroji po svoje ter na drugi strani njegove (mitološke) strahove, da je pred njo venomer nemočen. V svojem poslednjem delu sega na različna področja človekovega odnosa z divjo naravo, analizira tako strah ljudi pred kačami, pa razvoj pasti, ki jih je človek uporabljal pri lovu, in ugotavlja, da je odnos med ljud­mi in naravo temeljen kljub civiliziranju, knjigo pa sklepa s primerom Tita, ki si je kult svoje osebnosti gradil tudi s pomočjo živali, od ovčarja Luksa do konjenika na belem konju. Eruditsko!

Samo Rugelj, Bukla 148

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...