Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Varuhi izročila

Naša kulturna dediščina v dobrih rokah
Iztok Ilich
Varuhi izročila

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Mohorjeva Celovec
Leto izdaje 2014
ISBN 978-3-7086-0754-2
Leto izdaje izvirnika 2014
Fotografije Iztok Ilich, Slavka Ilich, ... [et al.]

Tehnične lastnosti
trda vezava
22,5 x 20,5 cm
870 g
240 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > etnologija in antropologija

Povej naprej

O knjigi

Ohranjanje spomina na pretekle čase je človek že od nekdaj ponotranjil in tako omogočil pomembno razumevanje za okoliščine in razmere, v katerih so živeli naši predniki. Knjiga se posveča dolgi vrsti širši javnosti neznanih varuhov in varuhinj izročila slovenske ljudske kulturne dediščine, ki brezplačno in brez javnih podpor na različnih področjih celotnega s Slovenci poseljenega območja (Slovenija, Furlanija, Koroška, avstrijska Štajerska, severna Hrvaška, Porabje) ohranjajo izročilo in ga posredujejo mlajšim generacijam.
Pustni liki, cvetnonedeljske butare in potice, mlaji in majenca, poletni venčki in šopki, slovensko morje, etnološki muzeji in zbirke, tradicionalne obrti in veščine, Kraška ohcet, ziljsko štehvanje … in zgodbe ljudi, ki ohranjajo to bogato dediščino in živijo zanjo.
V devetih tematsko zaokroženih poglavjih z več kot 400 fotografijami in drugimi ilustracijami.

Recenzija Bukla

Izviren in svojevrsten vodnik po kulturni dediščini Slovencev, tudi tistih, ki živijo na drugi strani formalnih mej naše države, je delo publicista, prevajalca in urednika širokih zanimanj, velike razgledanosti in neusahljive energije. Iztok Ilich se je pri zbiranju gradiva seveda naslanjal na ugotovitve etnologov, a še najbolj na svoje dolgoletne izkušnje iz številnih terenskih raziskovanj in zgodb domačinov, živih prenašalcev izročila in narodnih običajev. In ravno pristen stik z ljudmi daje tej slikovno bogati in lepo opremljeni knjigi pravo sočnost in živost. Kurenti, škoromati, brdjanske šeme, cerkljanski lavfarji in druge pustne šege in maske so še kako živi. A njegov pogled seže še veliko dlje – prek cvetnonedeljskih butar, unikatnih ljubenskih potic, mlajev, kresov in venčkov se nadaljuje do morja, ribiške tradicije in v majhne ob/čez/mejne muzeje, etnološke zbirke in ljudske običaje. Avtor se ustavi v tržaškem Škednju, obišče klene kraševce nad Trstom, pokuka tudi na severovzhodni vogal slovenstva, v trojezično Ziljo in še mariskam. Po besedah urednika Adriana Kerta je »knjiga absolutno v duhu časa in na kožo pisana vsem, ki spet odkrivamo zanimivosti izročila in korenine, seveda pa je zraven tudi malo nostalgije, kar je vedno dobro«.

Renate Rugelj, Bukla 100

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...