Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Kognitarci in semiokapital

Cognitarians and semiocapital
Franco Berardi
Kognitarci in semiokapital

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Maska
Zbirka Mediakcije
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-6572-45-3
Prevod Polona Petek
Urejanje Amelia Kraigher
Uvodna beseda Nikolai Jeffs

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19 x 12 cm
320 g
321 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > politika
zgodovina
družbene vede > ekonomija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Franco Berardi – Bifo v delu Kognitarci in semiokapital z izjemnim pripovednim smislom in teoretsko elkovenco očrta poglavitne tehnološke, kulturne in družbene premene, ki so v zadnjih 50 letih pripeljale do novih načinov proizvodnje (postfordizem), prekarizacije dela in fraktalizacije finančnega kapitala. Z natančnim uvidom pokaže, kakšne posledice so omenjene premene pustile na družbenem telesu in pogojih njegovih gibanj. Med drugim redefinira pomen politične akcije v dobi prekarizacije, pri čemer analizira sodobno sestavo dela s poudarkom na kognitivnem delu, da bi lahko natančno razdelal znani marksistični pojem \'general intellect\' (obči intelekt) kot analitični koncept in splošno formo sodobne subjektivnosti.

Berardi svojo teoretsko misel razvija okoli izbranih zgodovinskih dogodkov, skozi katere sledi pogojem mišljenja in razumevanja prehoda od modernega industrijskega dela do kognitivnega dela, ki izvira iz novih tehnoloških možnosti. Tako najprej analizira slavni govor ameriško-italijanskega političnega aktivista Maria Savia na Univerzi Berkley v Kaliforniji decembra leta 1964, ki je pettisočglavo študentsko množico pozval k fizični zaustavitvi postopne mehanizacije življenja, dela in izobraževanja, knjigo pa zaključi z lucidno refleksijo gibanja Occupy, s katerim se je novodobno prekarno mnoštvo krajine virtualnih delovnih svetov prizemljilo v poskusu reerotizacije družbenega telesa in se odločilo nasloviti današnje centre politične in kapitalske moči.

Knjiga je dvojezična.

Recenzija Bukla

Svetovno znani italijanski marksistični mislec Franco Berardi – Bifo (1949) je avtor tridesetih knjig in v sedemdesetih letih tudi ustanovitelj piratske radijske postaje Radio Alice (piše tudi o tej izkušnji), v tej svoji monografiji pa analizira spremembe v procesih dela v zad njega pol stoletja. Pred štiridesetimi leti, leta 1977, so v Angliji recimo Sex Pistols lansirali pesem in slogan No Future, Margaret Thacher je tam zagnala agendo neoliberalizma (družba ne obstaja), v Ameriki je Jobs ustanovil Apple in s tem sprožil informacijsko revolucijo, Wall Street pa je začel drugi krog financializacije. Kaj je rezultat? Dokler je bilo fizično delo industrijskega delavca umeščeno v čas in prostor osemurnega delavnika, ki je bilo načrtovano na isti lokaciji in uokvirjeno z jasno pogodbo, je večinoma obstajalo stalno delo in delovna mesta. Ko pa se je zaradi informacijske tehnologije načrtovanje dela preselilo v kognitivno sfero, je alokacijo doživelo tudi fizično delo, to pa je začelo vse bolj prehajati v prekarni koncept, pri katerem gre za razosebljeni delovni proces, kjer kapitalist od delavca potrebuje samo določeno količino delavčevega časa, ne pa konkretnega delavca. V 21. stoletju prekarizacija tako ni več začasen koncept, temveč vse bolj stanje dela, ki ga ni več mogoče premagati. Aktualno in angažirano!

Samo Rugelj, Bukla 131

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...