Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Narobe

Šola narobe sveta
Eduardo Galeano
Narobe

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Sanje
Zbirka Dokumenta
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-274-043-6
Naslov izvirnika Patas arriba
Podnaslov izvirnika La escuela del mundo al reves
Leto izdaje izvirnika 1998
Ilustracije José Guadalupe Posada
Prevod Gašper Kralj, Tina Malič

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
16 x 24 cm
560 g
304 strani
Tip knjige
spomini, pričevanja in pisma
Kategorije
družbene vede > sociologija
družbene vede > politika

Povej naprej

Založnik o knjigi

Šola narobe sveta je svojevrsten učbenik za branje dnevnih novic. Galeano predlaga preprosto metodo, naj izjave vladajočih beremo ravno obratno, saj vsi brez izjeme obljubljajo spremembe, in potem … spremenijo svoje mnenje. V njej drug ob drugem nastopajo politiki, mnenjski voditelji, neoliberalne pepelke iz telenovel, antijunaki od Huseina, Busha, Bin Ladna, Gadafija do vseh tistih, ki so si, vsak v svojem svetlem trenutku mednarodne slave, prislužili prime-time in glavne vloge v kinu terorja, trgovci z varnostjo, policijski strokovnjaki, lastniki zaporov, znanstveniki, ki so znanstveno vednost podredili oblasti globalnih imperialnih središč, opijska kraljica Viktorija, vatikanski in drugi bančniki. Pa tudi tisti, čeprav res le v zadnjih dveh poglavjih, ki so se takšni šoli uprli.
(Gašper Kralj, prevajalec)


Eduardo Galeano v delu posredi z vrtincem parabol in etično zaskrbljenih elips dešifrira kritična vprašanja današnjosti. Z ovohi patriarhalne arogance velikih, političnega spletkarstva in natančno odmerjenega uboštva se v domiselni in porogljivi pisavi, ki se mestoma prepusti toku zavesti, predaja reflektiranju sodobnega sveta in njegovih premnogih bolezni. S pisavo raziskovalnega novinarja potolče po vratih zavesti industrializiranega sveta, ki ravnodušno obrača hrbet vprašanjem revščine, politične prevare in (spolnega) nasilja nad otroki.

Recenzija Bukla

Urugvajskega pisatelja (1940) smo v slovenščini najprej spoznali s Knjigo objemov, fragmentarnimi zapisi avtorjevih pogledov na Južno Ameriko. Z Odprtimi žilami Latinske Amerike se nam je Galeano predstavil kot navdahnjeni analitik družbenoekonomskega položaja v Latinski Ameriki, pri čemer se je z mnogimi podatkovnimi ponazoritvami spraševal, ali je ta del sveta po zahodnem zavojevanju pred pol tisočletja res obsojen na večno ponižanje in revščino. V delu Narobe, svoji tretji knjigi v slovenščini iz leta 1998, pa Galeano vprašanja družbene pravičnosti, dvoličnosti sodobne družbe, ki kaznuje male kriminalce, tiste, ki počnejo velike hujše zločine v imenu zakona, pa slavi, razširi na ves svet. Svet razdeli na Sever in Jug, pri čemer to ne sovpada vedno z geografijo, temveč je povezano z razdelitvijo globalne torte. Glasnik ponižanih in razžaljenih že dolgo ni bil tako prepričljiv in natančen v svojih argumentih razlage narobe sveta, ki smo ga sprejeli kot edino pravilnega.

Samo Rugelj, Bukla 76

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...