Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Ogledalo demokracije

Karel Beckman, Frank Karsten
Ogledalo demokracije
19,90 € 19,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,60 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Planet
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-93393-9-8
Prevod Damjan Likar
Urejanje Damjan Likar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19 x 12,5 cm
170 g
153 strani
Tip knjige
popularna znanost
Kategorije
družbene vede > politika

Povej naprej

Založnik o knjigi

Demokracija v splošnem velja za najboljši politični sistem, ki si ga lahko zamislimo. Zares ne bi pretiravali, če bi rekli, da je postala sekularna religija – največje politično verovanje na svetu. S kritiziranjem demokratičnih idealov tvegamo, da nas bodo šteli za sovražnika civilizirane družbe. Pa vendar ravno to predlagata Karel Beckman in Frank Karsten. V tej provokativni in zelo berljivi knjigi se spopadeta z zadnjim političnim tabujem, z idejo, da naša odrešitev leži v demokraciji. To je knjiga za ljubitelje svobode, ki je popolno nasprotje demokracije.

Avtorja s preprostimi, neposrednimi argumenti pokažeta, da demokracija, v nasprotju s splošnim prepričanjem, ne vodi k svobodi, civilizaciji, blaginji, miru in vladavini prava, temveč ravno nasprotno: k izgubi svobode, družbenim konfliktom, nenadzorovani vladni porabi, nižjim življenjskim standardom in subverziji individualnih pravic.

Na straneh razblinita trinajst velikih mitov, s katerimi se običajno zagovarja demokracijo. Še več, ponudita tudi privlačno alternativo: družbo, ki temelji na svobodi posameznika in prostovoljnih družbenih odnosih.

Se sprašujete, zakaj se vlada neprestano širi in javni dolg narašča, medtem ko se vaša svoboda in blaginja zdita vedno bolj ogroženi? Ko boste prebrali to knjigo, se ne boste več spraševali – vedeli boste, zakaj se to dogaja in kaj lahko glede tega storimo.


Ogledalo demokracije je prelomna in fascinantna knjiga za vse tiste, ki si želijo bolje razumeti trenutne družbene probleme in ekonomsko krizo.

»Oporekati demokraciji je pogumno. To početi v tisku je junaško. Avtorja knjige Ogledalo demokracije jedrnato razbijata mite o demokraciji. Če pristopate k tej knjigi že razsvetljeni, vam bo argumente še dodatno okrepila. Če pa se primeža demokracije še niste osvobodili, pa bo vaš pogled na svet postavljen na glavo.« - Doug French, založba Laissez Faire Books

Thomas Jefferson je trdil, da demokracija »ni nič drugega kot vlada drhali, v kateri lahko 51 % ljudi odvzame pravice ostalim 49 % prebivalstva«.


O avtorjih

Karel Beckman je pisatelj, novinar in glavni urednik spletnega medija European Energy Review. Pred tem je bil zaposlen kot novinar pri nizozemskem finančnem časopisu Financieele Dagblad.

Frank Karsten je ustanovitelj fundacije Več svobode (Stichting Meer Vrijheid), nizozemske libertarne organizacije, ki si prizadeva za zmanjšanje davkov in vladnih intervencij. V svojih rednih javnih nastopih ugovarja vse večjemu vmešavanju države v življenja državljanov.


Vsebina

Uvod – Demokracija: zadnji tabu
Vera v demokracijo
Demokracija = kolektivizem

I Miti o demokraciji
1. mit – Vsak glas šteje
2. mit – V demokraciji vladajo ljudje
3. mit – Večina ima prav
4. mit – Demokracija je politično nevtralna
5. mit – Demokracija vodi do bogastva
6. mit – Demokracija je nujna za zagotovitev pravične porazdelitve bogastva in pomoč revnim
7. mit – Demokracija je nujna za skupno življenje v harmoniji
8. mit – Demokracija je nepogrešljiva za dojemanje skupnosti
9. mit – Demokracija je enaka svobodi in toleranci
10. mit – Demokracija krepi mir in pomaga v boju s korupcijo
11. mit – V demokraciji ljudje dobijo, kar hočejo
12. mit – Vsi smo demokrati
13. mit – Ni (boljše) alternative

II Kriza demokracije
Grehi demokracije
Zakaj se stvari poslabšujejo
Zakaj potrebujemo manj demokracije

III Proti novemu političnemu idealu
Decentralizacija in posameznikova svoboda
V trgu vladanja
Decentralizacija Švice
Pogodbena družba
Pot v svobodo
Svetla prihodnost

Sklepna beseda – libertarizem in demokracija
Pregovori

Recenzija Bukla

Avtorja, pisatelj in urednik spletnega medija (Beckman) in ustanovitelj libertarne fundacije (Karsten), ki si prizadeva za zmanjšanje davkov in vladnih posegov, nam v tej drobni, a kompaktni knjigi učinkovito pokažeta, kje vse in zakaj po njunem šepa sedanji koncept parlamentarne demokratične ureditve. To v prvem delu razkrijeta z razbijanjem njene iluzije prek trinajstih mitov. Ti se vijejo od tega, da vsak glas šteje, kar zanikata s tem, da volivec glas sicer podeli stranki ali posamezniku, a da potem do konca mandata dejansko nima več nobenega vpliva na odločitve tistega, ki ga izvoli, pa do tega, da naj bi bila parlamentarna demokracija učinkovita oblika ureditve, pri čemer pa so se javni proračuni v dobrih sto letih s konca 19. stoletja povečali v povprečju z desetine na tudi polovico BDP-ja na začetku tretjega tisočletja. Rešitev avtorja vidita v učinkovitejši in transparentnejši decentralizaciji državne oblasti in kot pozitiven primer navajata švicarsko kantonsko ureditev.

Samo Rugelj, Bukla 114

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...