Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Rojstvo države

Izpred praga narodove smrti v lastno državnost
France Bučar
Rojstvo države

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Didakta
Leto izdaje 2007
ISBN 978-961-6646-53-6
Spremna beseda Jože Pirjevec

Tehnične lastnosti
mehka vezava
317 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > politika
zgodovina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Znani slovenski politik in pravnik dr. France Bučar v svoji knjigi predstavlja celovit pogled na slovensko osamosvajanje, v luči katerega postavi tudi končno dejanje, to je rojstvo slovenske države od strankarske razdelitve Slovenije izpred časa druge svetovne vojne do vojnih in povojnih časov ter do osamosvojitve.

Zvest sebi, svojim načelom in poglobljenemu poznavanju zgodovine in političnih sprememb polpreteklega časa, dr. France Bučar neprizanesljivo in objektivno interpretira okoliščine, ki so slovenski narod v njegovi želji in hotenju po svobodi in neodvisnosti privedle do končnega rezultata.

Spremno besedo pričevanjskemu besedilu je napisal dr. Jože Pirjevec.

Pisati o vprašanjih, ki zadevajo zgodbo slovenskega naroda v njegovem največjem zgodovinskem podvigu, ko je s praga smrti na katero sta ga obsodila fašizem in nacizem ter ki je bila tako blizu, da je na svojem vratu že čutil njen mrzel dih, ustvaril lastno državo, je korak v skoraj sakralni prostor narodove apoetoze. Kot samostojna nacija je slovenski narod skoraj preskočil v krog evropske zgodovine narodov, ki enakopravno odločajo o svoji skupni prihodnosti.

Recenzija Bukla

Knjiga dr. Franceta Bučarja, dramatično podnaslovljena »Izpred praga narodove smrti v lastno državnost«, je bila razprodana že v pičlih treh dneh. Dovolj zgovorno dejstvo, da pod drobnogled vzamemo najnovejši pregled slovenske moderne zgodovine.
Znani slovenski pravnik in politik, avtor številnih strokovnih del s področja javne uprave ter organizacijskih ved in številnih publikacij s političnega področja, je v te knjigi zaokrožil svoje bogato znanje o nastanku slovenske države, katere porodne krče je krepko občutil tudi na lastni koži. Z domoljubnimi čustvi nabito pisanje, ki opisuje začetek druge svetovne vojne, zametke narodnoosvobodilnega boja, nastanek in razvoj Osvobodilne fronte, vlogo Katoliške cerkve, vzpon in zmago komunistov, obdobje titoizma, padec partije in osamosvojitev slovenske države, bralca nikakor ne more pustiti brezbrižnega. Jože Pirjevec, avtor spremne besede, meni, da France Bučar pripoveduje zgodovino našega naroda na način, kakršnega nismo vajeni. Ne gre za znanstveno razpravo, ampak za esejistični pristop človeka, ki govori iz lastnih izkušenj. Bučar knjigo opiše kot samorefleksijo narodov v razponu od ločitve duhov še v predprejšnjem stoletju, ki se je vleklo in doseglo vrh med narodnoosvobodilnim bojem ter se potegnilo do današnjega dne. Zvest sebi in svojim načelom, je v prikazu slovenske novejše zgodovine enako (ne)prizanesljiv do vseh vpletenih. Brez olepševanja prikaže vse napake in zmote, pa tudi morebitne alternative, o katerih je le redko govor. Pomembno delo, ki na temperamenten in berljiv način seznanja z novejšo zgodovino slovenskega naroda.

Barbara Mali

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...