Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Sredi krute sile nežno trajam

Idejno-politična dediščina Edvarda Kocbeka in slovenski kristjani
Mirko Bogomir Miklič
Sredi krute sile nežno trajam

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Mohorjeva Celovec
Leto izdaje 2017
ISBN 978-3-7086-0981-2
Spremna beseda Janez Juhant

Tehnične lastnosti
trda vezava
23 x 17 cm
446 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
zgodovina > 20. stoletje
družbene vede > politika
religija > krščanstvo

Povej naprej

O knjigi

Avtor se posveča v knjigi specifičnemu vidiku obravnave lika in politične zapuščine Edvarda Kocbeka. Ne posveča se njegovemu literarnemu ustvarjanju niti nadzoru, ki ga je nad njim izvajala UDBA, niti kronologiji njegovega delovanja v NOB; ta področja so obširno raziskovali drugi avtorji. Miklič se osredini na idejno in politično dediščino, ki jo je Kocbekovo sodelovanje s komunisti v II. svetovni vojni prineslo slovenskim kristjanom. Po temeljiti analizi ugotavlja, da je sodelovanje kristjanov s komunisti vprašljivo, zapleteno in dolgoročno nemogoče.

"Kocbek je kot politik doživljal pravi dualizem med načinom ravnanja komunistov in kristjanov. Komunisti naj bi z revolucijo dali udarno moč, krščanstvo pa duhovni naboj. Komunisti so bili izredno organizirani, krščanski socialisti pa zaradi personalizma in duhovnega naboja popolnoma prepuščeni njihovi "udarni moči". Kocbek je verjel v "vsemogočnost" partije in ji bil lahkoverno zvest. Zato lahko rečemo, da je Kocbek oče slovenskega protiorganizacijskega gibanja. Postkomunistična levica je še danes dobro organizirana, desnica pa je še vedno ujeta v pasti individualizma. To seveda ni samo Kocbekova dediščina, je pa tudi on pripomogel k temu z angažmajem pri graditvi totalitarnega sistema z vzvodi in posledicami revolucije za slovenski narod in posebno za slovenske kristjane."
Dr. Mirko Bogomir Miklič

Recenzija Bukla

Edvard Kocbek je bil tako večplastna osebnost, njegovo delovanje usmerjeno na toliko področij in živ ljenjska zgodba tako zapletena, da že več desetletij poleg zgodovinarjev in literarnih zgodovinarjev vznemirja tudi druge razmišljujoče ljudi. Celo ekonomiste, kar je po izobrazbi Marko Miklič, ki se je, po besedah Janka Prunka v uvodu, te zahtevne teme lotil iz čiste radovednosti. Smer svojih iskanj je opredelil v podnaslovu Idejno-politična dediščina Edvarda Kocbeka in slovenski kristjani. Najprej je pregledno nanizal pomembnejše mejnike v Kocbekovem življenju in ustvarjalnem opusu, v nadaljevanju pa se je temeljiteje posvetil vprašanjem, kot so idejni okviri Kocbekovega krščanstva, razvoj komunistične partije pred vojno in iskanje zaveznikov med kristjani, nastanek OF in vloga Kocbekovih krščanskih socialistov v njej itn. Ocenjuje tudi dediščino Kocbekovega delovanja po njegovi smrti in uresničljivost sodelovanja med kristjani in komunisti, kakor si ga je zamislil. Zanimiv dodatek je 11 avtorjevih pogovorov s Kocbekovimi prijatelji in sodobniki, od Viktorja Blažiča in Borisa Pahorja prek Alojza Rebule in Franceta Bučarja do Vena Tauferja in Petra Kovačiča Peršina. Izčrpno spremno študijo Kocbek kot veličina in neznanost človeka v revolucionarnem prijemu je na koncu knjige z bogatim slikovnim gradivom prispeval Janez Juhant. Še en prispevek torej, ki priča, da o Edvardu Kocbeku še zdaleč ni bila izrečena poslednja beseda.

Iztok Ilich, Bukla 140

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...