Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Zakaj narodi propadajo

Izvori moči, blaginje in revščine na različnih koncih sveta
Daron Acemoglu, James A. Robinson
Prelistaj
Zakaj narodi propadajo -10%
26,01 € 28,90 € Prihrani 2,89 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,78 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Angažirano
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-6954-42-6
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Why nations fail
Prevod Sandi Kodrič
Urejanje Samo Rugelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
750 g
577 strani
Tip knjige
popularna znanost
Kategorije
družbene vede > sociologija
knjige umco
družbene vede > ekonomija
družbene vede > politika

Povej naprej

Založnik o knjigi

Odmevna družbeno angažirana knjiga Zakaj narodi propadajo obravnava vprašanje, na katerega si ekonomski raziskovalci in sociologi prizadevajo odgovoriti že stoletja: Zakaj so nekateri narodi bogati, drugi pa revni?

Svetovno znana ekonomista Daron Acemoglu in James A. Robinson sta na podlagi teoretskih znanj s področij ekonomije, politike in sociologije ter s pomočjo analize zgodovinskih dejstev, ki segajo od časov rimskega imperija vse do današnjih dni, utemeljila svojo teorijo politične ekonomije, s katero osvetlita ključne vidike za učinkovit gospodarski razvoj narodov in držav oziroma razloge za njihovo zaostajanje.

Uvodoma nam predstavita primer mesta Nogales, ki leži na meji med Združenimi državami Amerike in Mehiko. Del mesta, ki spada v Mehiko, se kljub identičnim naravnim pogojem sooča z veliko večjo stopnjo kriminala, revščine in bolezni, kot tisti del mesta, ki leži v ameriški Arizoni. Zakaj je tako? Slovenski bralec se bo ob tem zagotovo vprašal, ali veljajo podobni razlogi tudi za razlike med slovensko in avstrijsko Koroško? S primeri z vsega sveta, ki sta jih zbrala v več kot petnajstih letih raziskav, nam avtorja pokažeta, kako lahko v krajih, ki imajo enako etnično in kulturno ozadje ter enako geografsko lego in podnebje, pride do tako velikih razlik v gospodarskem in političnem razvoju.

Delo Zakaj narodi propadajo nam na primerih dobro oziroma slabo delujočih držav pokaže, da poglavitni raz log za njihovo gospodarsko uspešnost (ali neuspešnost) leži v njihovih političnih in ekonomskih institucijah. Avtorja ločujeta med ekstraktivnimi (izčrpavajočimi) institucijami, s pomočjo katerih elite izčrpavajo preostalo prebivalstvo in posamezno nacionalno gospodarstvo, in inkluzivnimi (vključujočimi) institucijami, ki spodbujajo gospodarski napredek in blaginjo. S tem pa tudi pojasnjujeta, zakaj nekateri narodi in države zavračajo razvoj in propadajo, v drugih pa se življenjski standard in blagostanje večine prebivalcev povečujeta.

V nadaljevanju knjige nam priznana ekonomista Acemoglu in Robinson tudi pokažeta, kako usmerjati narod, da bo država gospodarsko uspešnejša. Pri tem dokazujeta, da so za dobro delujočo državo nujne take ekonomske in politične institucije, ki spodbujajo ekonomsko ekspanzijo in inovacije ter omogočajo bolj enakomerno porazdeljeno premoženje.

DARON ACEMOGLU je profesor ekonomije na MIT in eden izmed najpogosteje citiranih ekonomistov na svetu. Leta 2005 je prejel nagrado John Bates Clark Medal, ki jo ameriško združenje ekonomistov podeljuje najvplivnejšim ekonomistom, mlajšim od štirideset let. Je tudi avtor odmevnih knjig in učbenikov, v katerih se posveča politični ekonomiji in teoriji gospodarske rasti.

JAMES A. ROBINSON je politolog in ekonomist ter profesor na univerzi v Chicagu. Področja njegovega raziskovanja so politična ekonomija ter gospodarski in politični razvoj. Napisal je več kot sto znanstvenih člankov, ki so bili objavljeni v najpomembnejših ameriških ekonomskih revijah, poleg tega pa je tudi soavtor treh knjig s področja politične ekonomije.

»Zakaj narodi propadajo je presenetljivo privlačno branje. Ne glede na to, s katerega zornega kota pogledamo, gre za nedvomno zelo pomembno delo. Bralci si lahko samo želijo, da bo povzročilo velike spremembe.«

– The Washington Post

»Prepričljiva in zelo berljiva knjiga.«

– Niall Ferguson

»Intelektualno širokopotezno delo, ki z zanosom razvija pomembne ideje.«

– Financial Times


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...