Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Trije totalitarizmi

Fašizem, nacizem, komunizem
Milan Komar
Trije totalitarizmi
38,00 € 38,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 1,14 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Družina, Philosophia perennis
Zbirka Ordo et mysterium
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-04-0836-9
Prevod Jasmina Rihar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14 cm
370 g
254 strani
Tip knjige
filozofija
Kategorije
filozofija
družbene vede > politika

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ob 100-letnici rojstva Milana Komarja, profesorja filozofije na Katoliški univerzi v Buenos Airesu in izstopajoče osebnosti slovenske emigracije v Argentini, se zdijo njegovi spisi o treh totalitarizmih izjemno aktualni.

Komar s fascinantno prodornostjo pokaže, da so vsi trije režimi zgradili svoje nasilne ideologije na filozofskih idejah, ki jim je skupno to, da zanikajo kreacionistično, stvarjenjsko vizijo sveta in človeka ter od tod izvirajoči pojem naravnega reda. Namesto naravnega reda, ki biva v bitjih samih, vsiljujejo totalitarizmi svoj red, ki povzroča uničenje in gorje. Ta raven razprave se giblje daleč nad politiko, zato jo je Komar sam imenoval transpolitična perspektiva. Bistveno vprašanje, kot nam kaže Komar, je tudi danes v tem, ali smo zmožni priznati naravni red, ki je s stvarjenjem položen v ustvarjena bitja, ali pa bomo, nasprotno, uveljavljali umetno konstruiran nasilni red, ki prej ali pozneje razkrije svojo uničevalno naravo.

Recenzija Bukla

Milan Komar (1921–2006) je bil slovenski esejist in filozof, ki se je po drugi svetovni vojni umaknil v Argentino in tam razvijal svojo misel, ki jo še danes zbirajo njegovi učenci, zbrani v okviru Fundacije Milana Komarja (Fundación Emilio Komar). To je tretja v seriji knjig o njegovi filozofiji, sestavljena iz različnih predavanj, ki jih je imel Komar o posameznih temah. Z njimi Komar na sebi lasten način nazorno pokaže, da so vsi trije režimi, fašizem, nacizem in komunizem, zgradili svoje nasilne ideologije na filozofskih idejah. Skupno jim je bilo to, da so zanikali stvarjenjsko vizijo sveta in človeka ter od tod izvirajoči pojem naravnega reda. Namesto slednjega so vsilili svoj red, ta pa je povzročal uničenje in gorje. Filozofija, ki izhaja iz premise, da je svet red in da ima vsako bitje svoje pravo mesto v njem.

Samo Rugelj, Bukla 163

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...