Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Kaj sorodstvo je - in kaj ne

Marshall Sahlins
Kaj sorodstvo je - in kaj ne

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Studia humanitatis
Zbirka Studia humanitatis
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-6798-79-2
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika What kinship is - and is not
Leto izdaje izvirnika 2013
Prevod Polona Petek
Spremna beseda Bojan Baskar
Urejanje Jože Vogrinc

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19,5 x 13,5 cm
220 g
182 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > sociologija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kaj je sorodstvo - biološka ali kulturna kategorija? Ja kaj realnega ali še eden izmed zgolj človeških izmislekov? Od kod in čemu tolikšna različnost predstav o sorodstvu med človeškimi družbami?

To temeljno - in v luči hitro spreminjajočih se sestavov družin v sodobnih družbah tudi izjemo aktualno - vprašanje si zastavi in nanj odgovori morda najpomembnejši živeči ameriški socialno/kulturni antropolog Marshall Sahlins, njegovo spraševanje in odgovarjanje pa umešča in komentira Bojan Baskar.

Recenzija Bukla

Marshall Sahlins (1930) je znameniti ameriški antropolog, avtor mnogih del, pri nas pa poznan predvsem po knjigi Ekonomika kamene dobe, ki je v izvirniku izšla leta 1972 (sl. prevod 1999) in še vedno velja za eno temeljnih na svojem področju. Monografija Kaj sorodstvo je – in kaj ne je njegovo novejše delo iz leta 2012, v njem pa nam Sahlins, ki je kar nekaj časa preživel med prvobitnimi ljudstvi Tihega oceana, v koncentrirani obliki predstavi, kaj je in kaj še vedno posameznim skupnostim po svetu pomeni sorodstvo. Pri tem jasno izpostavlja, da marsikje ne gre samo za krvno sorodstvo, kot je večinoma v navadi pri nas, saj denimo amazonski Hivari razvijejo sorodstvo očeta in sina skozi proces, ki se začne s semenskim prispevkom prvega pri spolni reprodukciji, nadaljuje s hrano matere, za katero ta skrbi med nosečnostjo, in se dokončno uresniči z očetovim prehranjevanjem otroka v življenju. Razmerje se torej razvije iz preskrbe, saj »prokreacija nima za podmeno snovne povezave med staršem in otrokom«. Ljudstva, ki govorijo eskimske jezike, so še veliko bolj fleksibilna. Če tu sorodstvena razmerja ne obstajajo, jih je mogoče ustvariti na novo, hkrati pa lahko ljudje dez­aktivirajo tista sorodstvena razmerja, ki se jim zdijo nezadovoljiva, kar vse skupaj ne prinese samo pozitivnih posledic, temveč tudi negativne, saj so taki odnosi potencialno nestabilni in nenehno ranljivi ter vselej tudi predmet pogajanj. Knjiga, ki širi obzorja urejanja sorodstvenih odnosov tako v svet kot v zgodovino!

Samo Rugelj, Bukla 147

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...