Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Kontaminirane pokrajine

Martin Pollack
Kontaminirane pokrajine
12,70 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-241-885-4
Naslov izvirnika Kontaminierte Landschaften
Leto izdaje izvirnika 2014
Prevod Aleš Učakar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
200 g
118 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
družbene vede > sociologija

Povej naprej

Založnik o knjigi

V ospredju opisov dokumentarno-esejistične knjige Kontaminirane pokrajine so prav zares – pokrajine kot geografsko-ekološko zaokrožene prostorske enote, ki pa jim avtor Martin Pollack dodaja predvsem zgodovinsko, ponekod celó duhovno in etično komponento.
Gre za forenzično potovanje po pokrajinah (srednje)evropskega Vzhoda in zapis o njihovem ›življenju‹ v obdobju od medvojnega časa do približno naših dni, a s posebnim poudarkom na tragičnih viharjih, ki so jim bile te pokrajine izpostavljene v štiridesetih letih prejšnjega stoletja. Potovanje sega vse od baltskih držav na severu vzhodno-/srednjeevropskega loka do kočevskih pragozdov na njegovem jugozahodu. Zajame slikovite pokrajine, njihovo čudovito naravo in tradicionalna ljudstva, ki živijo v njih, vendar ima zlovešč podton: to so vendar pokrajine, v katerih so množično umirali pripadniki zdaj te, zdaj one skupine ljudi oziroma rase oziroma narodnosti …, kjer so bili množično pokopani, da je bil tako utišan njihov glas, da je bila tako izbrisana vsaka sled za njihovimi življenji.
Te pokrajine so torej v dobesednem smislu ›kontaminirane‹, saj kri, ki je bila prelita iz gole zlobe ali mrzle maščevalnosti, res kakor radioaktivna snov preseva v zgodbe in spomine živih (preživelih) ljudi, kliče storilce na odgovornost pred večnostjo in povsem stvarno, materialno onemogoča resnično spravo. Tu imamo milijone, ki jih je brutalno pomoril nacionalsocialistični režim Tretjega rajha, in vse tiste nesrečnike, ki so po vojni pomrli v navalu povračilnega besa zaradi prizadejane groze, tokrat pod roko zmagovalcev, ki so se polastili razsojanja o življenju in smrti.
Martin Pollack po eni strani navdušuje s preprostim, zgoščenim pripovedovanjem sicer grozljivih zgodb; po drugi strani je to pretresljiva in presunljiva knjiga, ki ponovno odpira premnoge nezaceljene rane na telesu skupnega evropskega zgodovinskega spomina, a hkrati prinaša tudi primerno ›zdravilo‹ zanje. Bistvena težava je prikrivanje, zamolčevanje dejstev, malomarno opuščanje raziskovanja, celo s poskusi relativizacije krivde. Izrazit problem za sožitje Evrope v današnjem času vidi avtor v skoraj zarotniškem molku, ki v mnogih tako ›bolnih‹ krajih vlada med domačini in onemogoča dokončno spravo za mirno sožitje v prihodnosti. Pomemben korak k razbitju okovov molka in edina pot do zgodovinske katarze je pripovedovanje o teh krivicah, o teh grehih. Kontaminirane pokrajine so imeniten prispevek temu prizadevanju.

Recenzija Bukla

Kratka, a šokantna knjiga, ki je izšla leta 2014. Pollack (1944), avstrijski pisatelj, novinar in publicist (nekdanji urednik Spiegla), se je v svojem reportažno esejističnem delu dotaknil tabu teme: neoznačenih grobov, ki so nastali kot posledica množičnih pobojev na različnih koncih predvsem Srednje in Vzhodne Evrope. Pisatelj nas vodi od poljskega Katinskega gozda na severu, Ukrajine na vzhodu, pa vse do Kočevskega in Hude jame na jugu. Hladnokrvno, a natančno secira značilnosti t. i. kontaminirah pokrajin, to je območij, kjer so se zgodili množični poboji, potem pa so se storilci potrudili, da bi čim bolj neopazno prekrili grobišča, na njih zasadili razno rastlinje, da bi zabrisali kraj zločina in ga čim bolj zlili s preostalo pokrajino. Od grmovja in drevja, ki so ju najpogosteje uporabljali storilci, do rek, jezer in celo ribnikov kot poslednjih (seveda neoznačenih) počivališč nam Pollack razgrinja skrito in temno plat zgodovine in marsikakšne pokrajine, kjer se le šepeta, kaj se je tam zgodilo pred desetletji, ali pa, še huje, pogosto nevede celo živi med trupli, ki niso bila dostojno pokopana.

Samo Rugelj, Bukla 109

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...