Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Svetovna dediščina

Kulturni in naravni spomeniki sveta po Unescovi Konvenciji o varstvu svetovne kulturne in naravne dediščine
Natascha Albus, ... [et al.]
Svetovna dediščina

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Mladinska knjiga
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-01-4943-9
Naslov izvirnika Das Erbe der Wel
Leto izdaje izvirnika 2017
Prevod Lydia Frece

Tehnične lastnosti
trda vezava
30 x 24,5 cm
256 strani
Tip knjige
enciklopedije in leksikoni
Kategorije
zgodovina > kulturna zgodovina
enciklopedije in slovarji
umetnost

Povej naprej

Založnik o knjigi

UNESCO – Organizacija združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo – je že leta 1972 sprejela Konvencijo o varstvu svetovne kulturne in naravne dediščine. Zaradi ogroženosti številnih ekosistemov in grozeče izgube pomembnih spomenikov preteklih kultur je ohranjanje teh »objektov z izjemno univerzalno vrednostjo« zelo pomembno.

V knjigi je predstavljenih vseh 1073 spomenikov, od tega 832 kulturnih in 206 naravnih spomenikov ter 35 spomenikov, ki so tako kulturna kot naravna dediščina. Razdeljeni so po celinah in državah ter znotraj države od severa proti jugu. Informativno predstavitev dopolnjujejo izčrpnejša besedila o kulturnozgodovinskih in naravnogeografskih značilnostih.

Med spomeniki boste našli denimo staro mestno jedro Rige, Alhambro v Granadi, zavarovano območje Vatskega morja, ki se razteza prek treh držav, Kitajski zid, egipčanske piramide, Veliki kanjon v ZDA in Viktorijine slapove v Afriki. Na seznamu so tako otoška država Antigva in Barbuda v Karibskem morju s pomorsko Nelsonovo ladjedelnico, Mikronezija s kulturno svetovno dediščino Nan Madol kot Angola s starim jedrom mesta M’banza. Slovenijo zastopajo Škocjanske jame, rudnik živega srebra v Idriji, ki je bil več kot 500 let drugi največji rudnik živega srebra na svetu, koliščarske naselbine na Ljubljanskem barju ter starodavni bukovi gozdovi v pragozdu Krokar in rezervatu Snežnik Ždrocle.

Recenzija Bukla

Pred desetletji, ko so na dolga vesoljska potovanja pošiljali sonde brez posadke, so te – v upanju, da te zaidejo do kake druge civilizacije – polnili s podatki o našem planetu, človeštvu na njem ter skrbno izbranimi informacijami o osnovnem znanju, ki smo si ga tu pridobili v času svojega bivanja. Prav primerna za to, da bi jo dali na tako sondo, je tudi knjiga Svetovna dediščina, enciklopedični pregled kulturnih in naravnih spomenikov sveta po Unescovi konvenciji o varstvu svetovne kulturne in naravne dediščine. To je na kratko knjiga o vsem, kar je veličastnega na našem planetu ustvarila narava in zgradil človek. Obsežna knjiga velikega formata z bogatim ilustrativnim gradivom, izvirno je izšla v nemščini leta 2017, ima pregled urejen po celinah, znotraj njih pa po državah. Tako nas pelje od evropskih narodnih parkov, starodavnih slikarskih poslikav, ki so že pred tisočletji izkazovale človekovo kreativnost, avtohtonih mest, ki so ohranila nekdanjo unikatnost in prepoznavnost, zakotnih vasic, ki se jih ni dotaknila moderna civilizacija, fjordov, ki se zažirajo globoko v celino, rudnikov naravnih bogastev, železarn z muzejsko vrednostjo, gradov, ki so ohranili prvoten sijaj, katedral, ki pričajo o visokoletečem duhu tistih, ki so si ji zamislili, in spretnosti tistih, ki so jih gradili, starodavnih pokopališč, ki še danes naredijo izjemen vtis, trdnjav, ki so se ohranile do današnjih dni, do mostov, parkov, palač, industrijskih pokrajin, pristanišč, megalitov, mlinov na veter, starodavnih mestnih četrti in jeder, rečnih dolin, vino rodnih območij, slapov, jam, vulkanskih pokrajin, lagun, pragozdov, opernih hiš, alpskih pogorij, jezer, muzejev, kanjonov, univerz, samostanov, trgov, arheoloških najdišč, Škocjanskih jam in rudnika živega srebra v Idriji (Slovenija), lesenih cerkva, ruševin, puščavskih gradov, templjev, svetih gora, najdišč fosilov, živopisnih pokrajin, svetišč, spomeniških parkov in vrtov ter drugih stvaritev, kjer so se vedno znova na nepregledno izvirne načine poigravali človekov um in/ali stvaritve narave. Knjiga ponuja enkraten razgled in pogled na naš planet, obenem pa je vodnik in smerokaz za tiste, ki se odpravljajo na kako poletno potovanje, da na njem ne izpus tijo kakega od največjih kulturnih in naravnih zakladov ob nameravani poti.

Samo Rugelj, Bukla 142

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...