Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Pogovori v Tuskulu

Mark Tulij Ciceron
Pogovori v Tuskulu

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba KUD Logos
Zbirka KUD Logos
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-7011-58-6
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Prevod Polonca Zupančič
Spremna beseda Polonca Zupančič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 12,5 cm
300 g
319 strani
Tip knjige
filozofija
Kategorije
filozofija > antična filozofija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Pogovori v Tuskulu, filozofski razmisleki v petih knjigah iz leta 44 pr. Kr., so nastali v času Ciceronovega prisilnega umika iz politike, ko ga je zadela še smrt edine hčerke Tulije.

Ta spis komentatorji označujejo za »eno izmed največjih Ciceronovih filozofskih del«, za enega njegovih »najelegantnejših spisov« oziroma za »sumo vse antične etike«.

Recenzija Bukla

Rimskega državnika, pravnika in filozofa Marka Tulija Cicerona (106–43 pr. Kr.) sicer običajno niso imeli za prav izvirnega misleca, vendar je v svojem delu Pogovori v Tuskulu v petih knjigah zgostil celotno antično etiko, imajo pa ga za eno največjih Ciceronovih filozofskih knjig. Napisal jo je v času, ko se je prisilno umaknil iz politike, izdana je bila leta 44, v njem pa v sokratski dialoški metodi (pogovarjata se M., učitelj/filozof, in A., sogovornik) obdela nekaj ključnih in večnih tem človekovega živ­ljenja. V prvi knjigi je tako tema smrt, odnos do nje in s tem povezano vprašanje o naravi, lastnostih in usodi duše. Tema druge knjige sta bolečina in njeno prenašanje. Medtem ko sogovorec bolečino razglaša za najvišje zlo, filozof trdi, da je zanj bolečina le majhno zlo, od katerega je večje vsako nečastno dejanje. Tretja knjiga govori o duševnih boleznih, poudarek pa je na občutju potrtosti, ki je navadno najhujše občutje, saj nas trpinči in razžira od znotraj. V četrti knjigi Ciceron govori o duševnih vznemirjenjih na splošno, pri čemer jih opredeli kot pretrese, ki so nasprotni razumu, v zadnji knjigi pa je govora o kreposti, za katero pravi, da je povsem zadostna za pravilno, častno, hvalevredno in naposled srečno življenje. Brezčasna klasika za razmišljanje o lastni eksistenci!

Samo Rugelj, Bukla 147

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...