Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Še vedno na prepihu

Pripovedi iz dežele med Logatcem in Črnim vrhom, Uncem in Rovtami
Milan Trobič
Še vedno na prepihu
19,99 € 19,99 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,60 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba ZRC, ZRC SAZU
Zbirka Glasovi
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-254-854-4
Ilustracije Mitja Milavec

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 14 cm
380 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
književnost in jezikoslovje > literarna zgodovina

Povej naprej

O knjigi

V knjigi je 705 folklornih pripovedi s prepišnega območja med Logatcem in Črnim Vrhom, Uncem in Rovtami. V spomin shranjujejo potovanja ljudi, načine življenjskega preživetja, značilne dejavnosti, družbene stike in odnose, verovanja, vrednote, besede in druge značilnosti dnevnega življenja.
Razvrščene so po v zbirki utrjenih razdelkih. Posebno mesto imajo roparske pripovedi, pa seveda zgodovinske, socialne in etnološke, v katerih se najneposredneje izražajo območne posebnosti. V zavesti Slovencev to nekoliko obrobno območje postavljajo v središče zgodovinske in prostorske prepišnosti, nekdaj posebej med Dunajem in Trstom, danes pa vpeto v sodobne družbene procese. Avtor – etnolog in novinar – je morda v zadnjem hipu tenkočutno prestregel spomine na pretekle dogodke in podeželsko kulturo, ki so jo vzdrževala številna kmečka in obrtna opravila, različne oblike furmanstva, spremljale pa so jih delovne, letne in šege življenjskega kroga s praznovanji, bogato znanje, veščine in modrosti. Z njimi so se ljudje prebijali skoz trdo vsakdanje življenje v okolju, ki mu narava ni prizanašala, kakor mu niso prizanašale razgibano zgodovinsko dogajanje in družbene spremembe.

Recenzija Bukla

Etnolog in novinar Milan Trobič je za knjigo Še vedno na prepihu zbral med ljudmi še žive pripovedi iz dežele med Logatcem in Črnim Vrhom, Uncem in Rovtami. Besedila, ki jih spremljajo ilustracije Mitje Milavca, so po že uveljavljenih načelih te zbirka razvrščena v deset enot. Avtor je razmeroma veliko pozornosti namenil za te kraje značilnima pojavoma furmanstvu in tihotapstvu, standardnim področjem pa je dodal je še posebno skupino pravljic z roparsko tematiko. Za knjigo s kar 705 pripovedmi je še značilno, da so v številnih primerih za iste besede uporabljene različne oblike zapisa, kar pa ni spregled, ampak priča o avtentičnosti avtorjevega zapisovanja folklornega gradiva. Te in druge posebnosti so na koncu knjige posebej razložene, v pomoč bralcu pa je tudi slovarček manj znanih narečnih besed, prav tako kot v prvi del vključeni avtorjev uvod ter geografski oris in pregled zgodovinskega dogajanja na območju, od koder so objavljene pripovedi.

Iztok Ilich, Bukla 123-124

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...