Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Cvetne formule rastlinskih družin v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani = Floral formulas of plant families in the University Botanic Gardens Ljubljana

David Bavcon, Jože Bavcon, Blanka Ravnjak
Cvetne formule rastlinskih družin v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani = Floral formulas of plant families in the University Botanic Gardens Ljubljana
34,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Botanični vrt v Univerze Ljubljani
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-6822-40-4
Fotografije Jože Bavcon, ... [et al.]

Tehnične lastnosti
trda vezava
502 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
kulinarika, dom in vrt > vrtnarstvo

Povej naprej

O knjigi

Nova knjiga o cvetnih formulah na zanimiv način predstavlja tematiko, ki je včasih suhoparna celo za strokovnjaka. V knjigi so predstavljene tiste rastlinske družine, katerih predstavnike lahko obiskovalci vidijo v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani. Vsakemu opisu so dodani nekateri tipični predstavniki in kakršnekoli zanimivosti opisane družine. Za lažjo predstavo pa so opisom dodane še številne fotografije s katerimi je predstavljena čudovita rastlinska pestrost.
Cvetne formule so le del tistega, s čimer so si ljudje pomagali, da so nepregledno množino rastlin spravili v nek red in si na ta način stvari lažje zapomnili. Razvrščanje in predalčkanje ni nič novega. Vedno se je znanje podajalo tako, da so poskušali stvari spraviti v nek red, saj se je potem lažje prenašalo naprej.
Z vse večjim razvojem botanike so se pojavljale tudi težnje po čim večji abstrakciji in čim bolj znanstvenem pristopu k proučevanju rastlin. Cvetne formule so tako zanesljivo najboljši primer abstrakcije, saj opuščajo vse nepomembno in poizkušajo pri posamezni družini povzeti vse glavne značilnosti, zapisane samo z nekaj črkami, znaki in številkami. S cvetno formulo namreč na najenostavnejši način opišemo zgradbo cveta pri posamezni vrsti ali višjih taksonomskih skupinah. V današnjem času so cvetne formule uporabne tudi za tridimenzionalno modeliranje prikaza strukture cveta.

Recenzija Bukla

Cvetna formula je v botaniki uveljavljen način strnjenega predstav ljanja zgradbe cveta z dogovorjenimi črkami, številkami in simboli, ki ponazarjajo vse glavne značilnosti rastlin in olajšajo iskanje njihovega mesta v posamezni družini. Knjiga opisuje 206 družin kritosemenk – polovice vseh družin cvetnic na svetu! – , ki so s predstavniki zastopane v Botaničnem vrtu v Ljubljani. Poleg formul, ki prikazujejo posplošitev cvetne sestave za celo družino, opisov družine, njene razširjenosti in tipičnih predstavnikov za posamezno družino so vse družine s po nekaj predstavniki predstavljene še s 700 fotografijami. Ker je ljubljanski botanični vrt vpet v mrežo sorodnih ustanov z vseh celin, so razlage vzporedno prevedene v angleščino, ima pa tudi angleški naslov: Floral Formulas of plant families in the University Botanic Gardens Ljubljana.

Iztok Ilich, Bukla 136

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...