Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Dve mladosti - ena ljubezen

Alojz Rebula, Zora Tavčar
Dve mladosti - ena ljubezen
19,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Celjska Mohorjeva družba
Zbirka Slovenske večernice
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-278-218-4
Urejanje Jože Faganel, Alenka Veber

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21,5 x 12 cm
270 g
248 strani
Tip knjige
spomini, pričevanja in pisma
Kategorije
leposlovje > dnevniški roman
biografije in spomini > avtobiografija

Povej naprej

O knjigi

Ko literatura pripelje k ljubezni

Rebulovim spominom iz otroštva, ko je kot pastir na kraških gmajnah srkal učenost, je njegova soproga Zora Tavčar dodala svoje mladostne spomine iz štajerskega Zasavja. Dve povesti v eni knjigi pričata tudi o nekem lepem, krščanskem zakonu.

Pripoved o doraščanju neke generacije bo ogrela srca številnih bralcev. Knjigo odlikujejo širina razgledov, globok etični čut in razgiban slog, jezikovno svež in poetičen.

Recenzija Bukla

Biografski roman z dvema junakoma. Kras in Zasavje. Čas pred drugo svetovno vojno, vmes in po njej. Čas, preden sta se poznala. On piše o pastirskih prigodah, ona o zasavskih jablanah, pravzaprav kar o ljubezni. Knjiga se začne s pogovorom, natančneje Rebulovim zapisom Iz mojega lanskega dnevnika ... leta 2014, kjer mu žena, ko se pogovarjata o skupni knjigi, pravi: »Ni treba, da si realist. Lahko si izmišljuješ, se prepuščaš domišljiji.« Kar sledi, je natančen in tu pa tam emotiven popis mladosti. Literatura in slovenstvo sta, se zdi, vse, kar šteje. Čas njune mladosti je čas, ko so – ne samo zaradi vojne – odraščali hitreje. Oba sta dom, vaško življenje, zapustila zaradi šolanja. Od kraške univerze vse do Dunaja. Živela sta daleč narazen in v objemu umetnosti, literature. Ona končuje gimnazijo po obrokih, kot jih odmerja vojna vihra. On vojno preživi, ne da bi se postavil na katero koli stran. Povojni čas opredeli v hitri, mimobežni opazki, ošvrkne ga in gre dalje. Oba sta v krščanstvu, sicer pa neopredeljena. Njegov spomin obeleži tudi svetovnonazorske razlike med njim in Pahorjem, kar profesionalnega sodelovanja ne izključuje, predvsem pa je pomembna zgodba o Koc beku. Njene zgodbe, gre tudi za ponatis ene izmed njih, nosijo več svetlobe, manj notranje in zunanje polemike. Čas pred ljubeznijo tako osvetli dolgo trajajočo zvezo ljubezni med njima, do umetnosti in predvsem medsebojnega dopolnjevanja.

Jedrt Jež Furlan, Bukla 118-119

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...