Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zadnje drame

Matjaž Zupančič
Zadnje drame
24,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-282-392-4
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Urejanje Aljoša Harlamov

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 14,5 cm
320 g
214 strani
Tip knjige
drama
Kategorije
leposlovje > drame
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Knjiga Zadnje drame Matjaža Zupančiča vsebuje štiri avtorjeva najnovejša dramska besedila: črno komedijo Pesmi živih mrtvecev o kafkovskem birokratskem aparatu; komedijo Vorkšop na Moljera (nagrada žlahtno komedijsko pero 2014); postapokaliptični Prehod in črno satirično komedijo Nova rasa.

Osrednja tema črne komedije Pesmi živih mrtvecev je kafkovski birokratski aparat, ki nas spremlja od življenja do smrti in še čez; komedija Vorkšop na Moljera ubeseduje zmago videza nad vsebino tako v življenju kot v družbi; Prehod govori o nasilju in egoizmu samoohranitvenega nagona; Nova rasa komično in satirično secira rasizem, šovinizem in ksenofobijo v zgodovinskem kontekstu, meri pa seveda na današnji čas.

O avtorju

Matjaž Zupančič (1959) je režiser, pisatelj, redni profesor gledališke režije na AGRFT in eden najprepoznavnejših in najuspešnejših sodobnih slovenskih dramatikov. Z režijami lastnih in tujih besedil mu je uspel prodor na prestižne evropske gledališke festivale in odre. Za svoje delo je prejel številne nagrade in priznanja, tako v mednarodni kot domači konkurenci; med drugim je kar petkratni dobitnik Grumove nagrade za najboljše izvirno dramsko besedilo.

Recenzija Bukla

Knjiga združuje štiri najnovejše drame Matjaža Zupančiča, enega najuspešnejših slovenskih sodobnih dramatikov in prejemnika številnih nagrad. Dve med njimi, Pesmi živih mrtvecev in Vorkšop na Moljera, sta že doživeli gledališko uprizoritev, tretjo, Nova rasa, si bo mogoče premierno ogledati aprila. Četrta, Prehod, nominiranka za Grumovo nagrado leta 2016, je v tej knjigi prvič predstavljena širši javnosti. Skupni imenovalec vseh štirih dramskih besedil je komedija v različnih odtenkih črne. Seciranje družbe in posameznika, ujetost v birokratski aparat, prefinjeno razgaljanje komaj prikritega egoizma, rasizma, šovinizma, ksenofobije, psihičnega in fizičnega nasilja, bede pod fasado uspešnosti, stanja v sodobni gledališki sceni … pustijo smehu bralca/gledalca priokus pelina. Drame odlikujejo bravurozni dialogi, mojstrsko slikanje likov in jezikovni odtenki, ki v knjižni obliki, ker omogoča vračanje po besedilu in zastajanje na najboljših pasusih, zasijejo še drugače. Celota je privlačno branje tudi za tiste, ki dramskih besedil ne nosijo zvečer v posteljo.

Maja Črepinšek, Bukla 152

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...