Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Hiše in drugi prosti spisi

Jure Jakob
Hiše in drugi prosti spisi
22,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Nova slovenska knjiga
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-01-3758-0
Leto izdaje izvirnika 2015
Urejanje Nela Malečkar

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
21,5 x 13,5 cm
150 g
119 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
leposlovje > eseji
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Jure Jakob (Celje, 1977), pesnik, je na ljubljanski FF študiral filozofijo in primerjalno književnost, iz slednje tudi magistriral. Doslej je izdal monografsko študijo o prozi Lojzeta Kovačiča Otroški pogled (2010) in štiri pesniške zbirke: Tri postaje (2003), Budnost (2006), Zapuščeni kraji (2010) in Delci dela (2013). Dela kot samozaposleni v kulturi, živi v Ljubljani.

Hiše in drugi prosti spisi je knjiga esejistično proznih skic, Jakobov prozni prvenec. Knjiga spomina in domišljije. Knjiga doživetij. Ko se doživeto ponavlja, je to podoživljanje. Podoživljanje, ki ga bolj kot zunanje okoliščine zanimajo notranja stanja, se iz spomina svobodno, a prav nič poljubno, spreminja v fikcijo. Zakopane stiske in svetlobe otroštva in mladosti se vračajo kot slast pripovedovanja, kot sence časa, ki še vedno traja.

Recenzija Bukla

Eden najvidnejših pesniških glasov mlajše generacije se je v novem delu »preizkusil« kot prozaist oz., kot beremo v spremnem zapisu, gre za esejistično prozne skice, dodamo pa lahko, da vsebujejo veliko mero poetičnosti. Ob branju so mi pred očmi ves čas plesale podobe iz esejev Uroša Zupana. V resnici bi v njunih delih našli precej podobnosti, ki pa največkrat izhajajo iz podobnega življenjskega nazora, mišljenja, nostalgičnega obujanja preteklosti. Jakobovi, v veliki meri avtobiografski eseji so poskus obujanja oz. vračanja v skoraj idilično otroštvo na podeželju, povezano z vsemi mogočimi spomini, od prebiranja Vinetouja, Prousta do košnje in rabutanja češenj ... Nekaj esejev pa je posvečenih vsem možnim oblikam »premikanja«: hoji, kolesarjenju, vožnji z avtomobilom, ne nazadnje tudi obdelovanju vrta kot prispodobi za pesnjenje.

Kristina Sluga, Bukla 115

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...