Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Kuhinja z razgledom

Eseji iz antropologije hrane
Svetlana Slapšak
Kuhinja z razgledom

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Goga
Zbirka Goga
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-277-130-0
Urejanje Jelka Ciglenečki

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23 x 16 cm
580 g
358 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
leposlovje > eseji
slovensko leposlovje

Povej naprej

O knjigi

Zelenjava, sadje, meso, sladice; jedi in obredi, povezani s hrano. Od artičoke do torte, od moškega druženja ob žaru do silvestrske večerje. Profesorica antropologije antičnih svetov in antropologije spolov Svetlana Slapšak se v svojih besedilih igrivo sprehaja od zgodovine idej, povezanih s hrano, do povsem konkretnih receptov, ki prihajajo predvsem iz evropsko-mediteranskega prostora od zgodnje antike do danes, sprehodijo pa se tudi v Azijo, v amazonske gozdove in čas zgodnjih ameriških civilizacij.

Kuhinja z razgledom je knjiga, namenjena gurmanom pa tudi vsem tistim, ki jih zanima, kje so naše korenine – hrana je temelj življenja, pa naj gre za pleme v pragozdu ali prefinjeni francoski dvor Katarine Medičejske. Da gre za vrhunska besedila, priča nagrada Mirka Kovača za najboljšo knjigo esejev v regiji, ki jo je prejel nekoliko krajši izbor pričujočih esejev, v srbščini objavljen pod naslovom Leteći pilav.

Recenzija Bukla

Profesorica antropologije Svetlana Slapšak je za srbsko različico Kuhinje z razgledom leta 2015 že dobila nagrado Mirka Kovača, s svojim eruditskim in hkrati poljudnim esejističnim zamahom pa bi bila v prihodnje zlahka nominirana tudi za Rožančevo esejistično priznanje. Delo namreč na skrajno užitkarski način premišljuje o političnosti hrane in o družbeni funkciji različnih jedi, prilog, začimb ter običajev, povezanih s prehrano. Pripoved tke s poglobljenim poznavanjem antike in Sredozemlja, vleče jo torej iz praspomina evropske civilizacije, nekje med Balkanom (Grčija, Jugoslavija) in Srednjo Evropo (Slovenija), toda to je le osnovni okvir, hrana se je namreč od nekdaj selila skozi čas in prostor – od Kitajske do Južne Amerike, pa od Aztekov do Indijcev … Najbolj navdušujoče so razlage mitoloških in religioznih vidikov posameznih vrst sadja, zelenjave, mesa ali pijač (npr. uvodna zgodba o artičoki, likerju cynarju ter Zevsu nedostopni smrtnici Kinari), in šele tovrstna pojasnila nam dokončno osvetlijo hrano kot preživetveno nujo, pa tudi kot specifično vrsto iluzije, ki se odraža skozi številne sodobne motnje hranjena. Knjiga, ki vas ne bo pustila lačnih, pa tudi prenažrli se je ne boste!

Žiga Valetič, Bukla 122

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...