Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Med dvema bregovoma

Eseji o slovenski, hrvaški, srbski in bošnjaški književnosti
Josip Osti
Med dvema bregovoma

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Slovenska matica
Zbirka Razprave in eseji
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-213-291-0

Tehnične lastnosti
trda vezava
25 x 16,5 cm
570 g
247 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
leposlovje > eseji

Povej naprej

Založnik o knjigi

Eseji Josipa Ostija Med dvema bregovoma so nastajali ob različnih priložnostih v letih med 1973 in 2004, a tudi ob knjižnem natisu bralca očarajo s svojo zunajčasno svežino, poetsko gibčnostjo in širino avtorjevih literarnih razgledov. Avtor jih zavestno ni »aktualiziral«, saj imenitno izpričujejo, da njegova esejistična beseda ne pozna meja časa in prostora. Literarne pokrajine pesniških in proznih sodrugov Osti slika v širokem besednem zamahu in s skrbno niansiranimi detajli obenem, vanje vstopa s tenkočutnostjo človeka, ki mu je poezija besede vsakdanji kruh.
Izbor zajema imena klasikov slovenske poezije in proze: od Kosovela, Minattija, Zlobca, Šalamuna, do še živečih Kosa, Grafenauerja, Makarovičeve, Novaka; od prozaistov pa Prežiha, Kovačiča, Vugo, Jančarja in Flisarja. Na drugem bregu se srečujemo z ustvarjalnostjo bosanskih, srbskih in hrvaških sodobnih avtorjev.

Poglobljeni Ostijevi književni razgledi so pisani večinoma s »tomajske« perspektive, a njegova beseda je most, prek katerega prehajajo v širši evropski in svetovni ustvarjalni prostor, ki je izzival in obenem narekoval razločke v kulturnih fiziognomijah v slovenskem in jugoslovanskem prostoru: posamezne ustvarjalce pa ob tem zbliževal in ustvarjalno bogatil.

Recenzija Bukla

Josip Osti, sarajevski literat, ki se je leta 1990 preselil v Slovenijo in je kmalu razvil zavidljivo raven znanja slovenskega jezika, tako da že nekaj časa pesni in piše v slovenščini, je po selitvi začel snovati eseje o pesnikih ter prozaistih iz Slovenije (Kosovel, Minatti, Zlobec, Taufer, Novak, Grafenauer, Flisar, Vuga, Kosovel, Udovič …) in tudi širše (Krleža, Sidran, Kiš, Kovač, Sarajlić, Šopa …). Šestindvajset besedil je nastajalo dob­rih trideset let in so za potrebe knjižne izdaje osveženi. Nekaj več poudarka je na poeziji, ki je Ostiju avtorsko bližja, osnovna kakovost zapisanega pa sta zdrava distanca in obenem zdrava bližina do »obeh bregov«. Razpetost mu omogoča, da pronikne globoko v čustveno in idejno notranjost stvaritev, pa tudi v odnose, ki jih imajo avtorji s svetom in literaturo kot tako. Osti bere celotne opuse, in to večdimenzionalno, asociativno, skozi dolge, tehtne odstavke. Ko govori o poeziji Svetlane Makarovič ali avtobiografskih romanih Lojzeta Kovačiča hkrati pojasni genezo razvoja teh peres – primerjalno in intimno ter seveda z avtonomnim pogledom predanega bralca.

Žiga Valetič, Bukla 147

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...