Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Sedem esejev za sedemdeset let

Denis Poniž
Sedem esejev za sedemdeset let

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Celjska Mohorjeva družba, Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-278-407-2
Leto izdaje izvirnika 2018
Urejanje Tadeja Petrovčič Jerina

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14 cm
310 g
267 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
leposlovje > eseji
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Spomini na preteklost – izročilo prihodnjim rodovom

Avtor se v esejih sprehodi skozi posamezna desetletja svojega življenja. Slikovito oriše povojno Ljubljano, kot jo je spoznaval v letih svojega odraščanja, vzdušje življenja v meščanski družini ter leta svojega popotovanja po svetu literature v različnih zgodovinskih konstelacijah.

Že od mladosti usodno zapisan literarnemu snovanju avtor v svojih spominih obuja skoraj pretekli svet, pred nami zaživijo nekatere ključne osebnosti kulturniškega življenja znotraj in onkraj meja nekdanje države. Ob branju začutimo utrip in zadušljivost življenja pod takimi in drugačnimi diktaturami. Kot vselej avtor tudi v teh svojih zapisih ostaja argumentirano kritičen, ne trudi se biti všečen, pač pa dialoški in pošten – najprej do sebe in do časa, v katerem mu je dano živeti.

O avtorju

Denis Poniž (1948) je končal študij primerjalne književnosti in literarne teorije (1972), doktoriral 1979 in po različnih zaposlitvah leta 1986 postal docent na mariborski Pedagoški fakulteti, od 1988 do upokojitve 2015 pa je kot izredni in od leta 1996 kot redni profesor predaval zgodovino slovenske in evropske dramatike ter antropologijo gledališča na AGRFT v Ljubljani. Kot gostujoči profesor je predaval na več evropskih univerzah in sodeloval v raziskovalnih skupinah; še vedno je dejaven v mednarodni raziskovalni skupini, ki proučuje gledališko cenzuro v totalitarnih in represivnih režimih dvajsetega stoletja. Uredil je več knjig poezije slovenskih pesnikov in pesnic, napisal spremne besede v pesniške zbirke, romane in strokovna dela. Prevaja iz hrvaškega, srbskega in angleškega jezika. Kot dramaturg je deloval v slovenskih poklicnih in amaterskih gledališčih. Napisal je okoli 500 recenzij domačih in tujih del in uredil več antologij poezije (v revijalni in knjižni obliki). Njegova dela so prevedena v več evropskih jezikov.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...