Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Ta krasni nori svet

Človeštvo na prelomnici
Karel Gržan
Ta krasni nori svet
19,95 € 19,95 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,60 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Sanje
Zbirka Dokumenta
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-274-698-8

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23 x 16,5 cm
700 g
439 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
leposlovje > eseji
religija
družbene vede > sociologija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga Ta krasni nori svet je predvsem miselni izziv bralcem, ki radi širijo obzorje svojega razmišljanja in vedenja o zgradbi in ureditvi tega sveta, ki ga živimo, ter o odnosih, ki prevladujejo in na ta način obvladujejo naše razmišljanje, življenje in delovanje. Pisec nam brez zadržkov predstavlja vpogled v pričevanja in dokumente, ki so neopazni in večinoma spregledani, pa tudi skriti ali zakriti, in skuša odgrniti marsikatero zaveso, za katero se načrtujejo, dogovarjajo in potem izvajajo nizkotna in v posledicah tudi kriminalna dejanja določenih politik, vse v smeri obvladovanja in zasužnjevanja človeštva na način manipulacije. Knjiga je napisana z neverjetno energijo, ki jo žene eruditsko poznavanje materije ter iskrena in srčna želja po ozaveščanju vseh ljudi, da bi lahko prav vsi samostojno, odgovorno in preudarno odločali o svoji usodi.
– Peter Povh, urednik

Pater Karel Gržan je v mojih očeh predvsem ČLOVEK, v najžlahtnejšem pomenu besede. On združuje in ne ločuje. Ne favorizira in ne razvrednoti. Vzpodbuja in vabi leve in desne, verne in agnostike, cepljene in necepljene, zagovornike in nasprotnike ukrepov …, da ne sledijo slepo nikomur. Vabi nas, da odpremo svoje čute in zmogljivosti in raziskujemo, sprašujemo, preverjamo informacije, ki se nam zdijo samoumevne, pa tudi tiste, ki so nam tuje in morda na prvi pogled za nas nemogoče in nesprejemljive. Na ta način skozi soočanje z njimi in razmišljanje o njih pridemo do lastnih ugotovitev in stališč. Vabi nas, da podpremo življenje in se upremo temi. V knjigi, ki je pred nami, pater Gržan odpira Pandorino skrinjico, osvetli marsikaj in nas vabi, da tudi mi pobrskamo po njeni vsebini. Ponuja nam velik nabor informacij, ki jih potrebujemo za širši vpogled in globlje razumevanje zelo kompleksnega aktualnega dogajanja v svetu in pri nas. Kot človek odprtega duha in iskrivega uma, ki ni ujet v banalno rutino vsakodnevnega življenja, lažje razgrne dimno zaveso, ki je načrtno ustvarjena in ki je večina ne opazi na prvi pogled. Pri tem nam ničesar ne vsiljuje. Vabi nas le k premisleku in spoštljivemu dialogu.
V zaključni misli želim opozoriti na pomembno ugotovitev kitajskega filozofa Konfucija: Največja zmaga ni v tem, da nikoli ne pademo, ampak v tem, da se po vsakem padcu poberemo. Od nas je odvisno, ali bomo le pokleknili pod težo pritiskov ali pa se bomo zbudili in rekli DA svetlobi in NE temi; ali si bomo med sabo podali roke in dali priložnost življenju ali bomo dokončno ostali brez prihodnosti. Če bomo dovolili preoblikovanje družbe v transhumanistično, kako bomo pogledali v oči svojim otrokom in vnukom, ko nas bodo vprašali, zakaj nismo naredili dovolj, da bi obvarovali njihovo človeka vredno prihodnost? Zakaj jih nismo zaščitili pred ujetostjo v novodobno suženjstvo, ki ga elita načrtuje in uvaja za vse nas? Ne smemo pozabiti, da skupaj zmoremo več in da je v povezanosti naša moč. Pater Gržan nas v tej knjigi vabi, da vsi skupaj glasujemo ZA življenje.
– dr. med. Biserka Ilin

Recenzija Bukla

Humanist, publicist in duhovnik Karel Geržan (1958), avtor mnogih knjig, je s svojim preudarnim javnim delovanjem v zadnjem obdobju postal skoraj obvezen sogovornik za odgovore na družbeno pereča vprašanja, ki tarejo tako slovenski narod kot človeštvo nasploh. Pandemično omejevanje svobode in paradoksi ter nedoslednosti vseh vrst, ki smo jih bili deležni v tem času, so ga spodbudili, da se je zakopal v študij, rezultat tega pa je nova knjiga, ki jo lahko postavimo ob bok njegovega knjižnega duatlona Vstanite, v suženjstvo zakleti. Že z naslovom Ta krasni nori svet, s katerim parodira Huxleyjevo klasiko, nam Geržan daje vedeti, da je v teh časih najbolj na udaru ravno naša, torej posameznikova svoboda, z nadrobnim preučevanjem tako medijskega poročanja kot pandemičnih ukrepov v zadnjih dveh letih (knjiga ima skoraj 1200 večinoma vsebinskih in kar obsežnih opomb) pa Geržan skuša raziskati vse premise vplivanja na javno mnenje v tem času, izkoriščanje medijev za serviranje tiste verzije resničnosti, od katere imajo korist predvsem velekapital in v senco umaknjena središča moči. Kompleksnost pandemije, zanesljivost testiranja prisotnosti virusa, medicinski in omejevalni ukrepi, od katerih marsikateri po Geržanovem mnenju ne prenese merila razumnosti, hkrati pa je težko doumeti, kako vsak od njih sestavlja kamenček v mozaiku silnic monopoliziranja globaliziranosti, ki do nas segajo že iz polpretekle zgodovine. Knjiga, ki sili k razmišljanju in kritičnemu razmišljanju o družbeni stvarnosti.

Samo Rugelj, Bukla 165

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...