Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Zamrznjene besede

Eseji
Andrej Capuder
Zamrznjene besede

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2017
ISBN 978-3-7086-0939-3
Leto izdaje izvirnika 2017

Tehnične lastnosti
trda vezava
244 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
leposlovje > eseji
slovaško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

NOTA VERBUM, SIGNA MISTERIUM – Zapiši besedo, zapečati skrivnost! To pravilo, ki prihaja iz visokega srednjega veka, je namenjeno vsem tistim, ki bi z lučjo uma radi »odpečatili« sporočila velikih glasov preteklosti ali da bi jih, kot pravi renesančni mojster François Rabelais, sklatili z neba kot »zamrznjene besede«.
Tej želji, tej radovednosti, tej bitni lakoti streže veda, ki se imenuje hermenevtika, v njej pa se lahko prepozna tisti, ki je nenehno na poti: od Danteja in Tomaža Akvinskega preko Rabelaisa in Descartesa tja do Kierkegaarda, Bergsona, Teilharda – in Prešerna. Takšna je »lekcija« pisatelja – kakršno je prejel, tako jo sporoča dalje. Ne samo kot razlago, temveč kot nauk, ki te še bolj zlakoti, ko te nasiti, podobno kot rasteš v modrosti, kadar jo izvršuješ.
S teboj pa naj bi rasla tudi doba, ki ni samo zanikanje poprejšnje, temveč vznik v »tretjo«, ki je hkrati nova in stara, navzoča v razodetju, dejavna kot simbol.

Recenzija Bukla

Zbirka študij, nagovorov in esejev Andreja Capudra, profesorja romanis tike, pisatelja in prevajalca, nekaj let vpreženega tudi v politiko, zadnje čase pa znova zavezanega magiji jezika, prinaša 14 besedil. Ker so nastala ob različnih priložnostih v zadnjih treh desetletjih, jih sprem ljajo obsež ne opombe. Iz njih veje vpliv misli Tomaža Akvinskega in Descartesa, Bergsona in Kierkegaarda pa tudi, če ne predvsem, veličina pesnika Danteja, ki ga je avtor dodobra spoznal kot prevajalec: »Z njim se začnejo in končajo moja znanost, vednost in ljubezen,« pravi. Tukaj ga v enem od besedil primerja s Prešernom, v drugem pa išče stične točke med Župančičem in Bergsonom. Metodo svojega pisanja in iskanja sicer imenuje hermenevtika, torej »odmrzovanje«, »odpečaten je« skrivnosti večpomenskih besed, kot so izpeljave iz besede čis tost, in sporočil, ki so jih »zapečatili« veliki stari misleci. Pogosto se vrača tudi k religiji, ki jo, izhajajoč iz latinskih korenin besede, razume kot povezavo, ne vzrok razdorov.

Iztok Ilich, Bukla 132-133

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...