Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Zapisi ustavnika v karanteni

Andraž Teršek
Zapisi ustavnika v karanteni
19,95 € 19,95 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,60 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Sanje
Zbirka Dokumenta
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-274-363-5
Urejanje Andreja Udovč, Rok Zavrtanik

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 16 cm
440 g
191 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
leposlovje > eseji
družbene vede > pravo
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Avtor, eden največjih strokovnjakov za ustavno pravo v Sloveniji, pravni filozof in publicist, je zapise, objavljene v tej knjigi, spisal v času veljave Odloka o omejitvi gibanja med občinami, v času uradno razglašene epidemije covid-19 spomladi 2020. V času prve karantene. Kot človek, izmojstren je v branju, razumevanju in pojasnjevanju ustave in prava, je s svojim angažmajem v času še vedno trajajoče epidemije v pomoč številnim državljanom Republike Slovenije. Neobhodni družbenokritični in filozofski premisleki za čas, ko so ideje – in mišljenje – potrebni kot kisik. In so most do zgodovinskega trenutka, ko bodo maske padle.

Dr. Andraž Teršek je intelektualec, aktivni državljan in kritik odločevalskih politik in praks. Slednjim nastavlja ogledalo z močjo argumenta, od česar odločno in odgovorno ne odstopa, zato je pogosto trn v peti tistih, ki so po moči in vplivu na vrhu družbene piramide. Bori se za dostojanstvo posameznika kot osebe – pred poniževanjem, žaljenjem in krivico. Terja in prevzema odgovornost. Upira se razčlovečenju človeka z golo birokracijo.
Njegovi jasni, razumni, iskanju resnice zavezani zapisi so rešilna bilka sredi številnih zamegljenosti današnjega trenutka, njihov širok miselni horizont obenem izziv in pristan za razmišljujočega duha. Etični imperativ, ki ga uresničuje, je neomajen: "Ljudje imajo pravico vedeti, natančno in jasno, kaj vlade počnejo in kaj načrtujejo z njimi." In ker "javna oblast ni zadeva zaupanja, ampak nadzora in kritike," jo njegovo pošteno pero dosledno prevprašuje: "Aktualna zgodba o novem virusu, kot se poenoteno prikazuje, utegne biti revolucionarni zgodovinski zamik. Ali pospešek temu zamiku. Politično-socialnemu. Videli in doživeli bomo, za kaj zares gre. In ne bo nam všeč. Mislečim ljudem, ki jim je mar za človečnost v sebi in človečnost samo po sebi, niti malo ne bo všeč. Da, strah nas je. Upravičeno. A iz nekega drugega razloga."

Zapisi ustavnika v karateni so nujno potrebno družbenokritično besedilo za čas družbenih pretresov, strokovno utemeljeni premisleki o vidikih ustavnega prava, poudarjeno tistih, ki nas zadevajo kot državljane v obdobju epidemije, in – pomembno – o vidikih implementacije zakonov v prav tem obdobju, ki so neznosno protiustavni. Prinašajo kritični uvid v (ne)smiselnost obstoječega družbenega reda in premišljujejo možnosti grajenja boljšega jutri, kar je pospremljeno z dejavnim angažmajem pišočega.

»Profesor Andraž Teršek ima precej prodoren način analiziranja nacionalnih in evropskih ustavnih vprašanj, pri čemer pronicljivo združuje svoje znanstvene analize in znanje z Evropsko konvencijo o človekovih pravicah. Njegov znanstveni prispevek k uveljavljanju temeljnih človekovih pravic je zelo pomemben tako za Slovenijo kot za sodobno evropsko pravno kulturo.«
– Vassilis Chirdaris, urednik bloga ECHRCASELAW.com, Grčija

»(...) Revščina je protiustavna je edina misel v zadnjih treh desetletjih, vredna globalnega citata. Kajti bistvo citata je, da odseva duha svoje dobe, da je duhovit v svoji semantiki in da preživi test časa. In Terškova misel je vse to.«
– Marko Radmilovič, novinar, RTV Slovenija

»Andraž Teršek, brez dvoma najbolj glasen, jasen, artikuliran in družbeno angažiran (sorazmerno) mladi slovenski intelektualec je skozi vso svojo dosedanjo »javno« kariero dajal slutiti, da za strokovnim jezikom skriva tudi močan literarni potencial. Teršek je neizprosen, tako do sebe kot do okolice. Njegovo pisanje, ki se na prvo žogo morda zdi hektično, je v resnici boleče strukturirano čutenje nepovratnosti, v kateri se je znašla naša država. Nepovratnosti, ki jo avtor ves čas spremlja iz neposredne bližine in ji (do)pusti, da mu pride do živega, saj je po njegovih besedah, tako kot maksimalna intimna izpoved, to del njegove družbene vloge. Naloge.«
– Boštjan Videmšek, novinar in publicist

»Pišite. Razpihujte meglo. Misliti in nato delovati. Iz tega še naprej tkujte himno. Glasno.«
– Gregor Zalokar, policist

»Ustavni pravnik dr. Andraž Teršek je eden izmed tistih, ki odločno opozarjajo na protiustavnost in nezakonitost številnih ukrepov, ki jih država odreja za potrebe omejevanja novega koronavirusa in bolezni covida-19. «
– Dnevnik

ODLOMEK

KJE JE MEJA SKRAJNOSTI? KJE JE ZAČETEK KONCA IN KONEC PREDHODNEGA ZAČETKA?
Ljudje imajo pravico vedeti, natančno in jasno, kaj vlade počnejo in kaj načrtujejo z njimi. Nad vladami in njihovim početjem mora biti vzpostavljen strog, transparenten in učinkovit nadzor, ki ga spremlja trajna kritika, utemeljena z razumnimi vprašanji in argumentiranim dvomom.
Javna oblast ni zadeva zaupanja, ampak nadzora in kritike. Tega pa ni mogoče doseči brez objektivnih, neodvisnih, nepristranskih, odločnih, načelnih, resnicoljubnih, analitičnih in preiskovalnih novinarjev in medijev. Odgovori, ki zadevajo ukrepe in vzporedna vprašanja in se ponujajo javnosti, niso dovolj jasni in konkretni.
Preveč razlag, ki se ponujajo javnosti, je nerazumnih, površnih, neoprijemljivih in nelogičnih. Nesmislov je enostavno preveč. Tudi nelogičnosti je preveč.
Poudarek: če človek kot nesmiselno, nerazumno ali nelogično dojema nekaj, kar je znanstveniku oziroma medicinsko učenemu človeku smiselno, razumno in logično, torej zaradi pomanjkanja znanja o medicini, je treba to kot tako predstaviti javnosti jasno in razumljivo. Jo pomiriti, predvsem pa ne strašiti. To je pravica javnosti (do obveščenosti) in dolžnost stroke in medijev (obveščati, pojasnjevati, utemeljevati …).
Etiketiranja, obsojanja, jezikovne surovosti in pretepaštva, podtikanj, zavajanj, manipulacij, izmikanj in laži je enostavno preveč. Ostrih besednih napadov na vsakogar, ki sprašuje, ne zaupa brezpogojno in kategorično, išče, dvomi, prevprašuje in glasno misli … je enostavno preveč.
Predpisi niso jasni, nedvoumni in ne omogočajo predvidljivosti dovoljenega in prepovedanega ravnanja. Takšni predpisi so protiustavni. Neživljenjskih zahtev do ljudi je preveč.

Recenzija Bukla

Andraž Teršek je tisti ustavni pravnik (ustavnik, kot si pravi), ki že dolgo časa raziskovalno pristopa k interpretiranju ustave, preiskuje robove njenega dosega in na konkretnih primerih kritično premleva, ali so bile sprejete (sodne) odločitve v skladu z njo. V svoji publicistični karieri je posegal po tako raznolikih žanrih, kot so literarno-esejistični Brutalci kot teoretična monografija Etika politike. Vladni ukrepi ob pandemiji so seveda prinesli neposredne posege v običajno človekovo svobodo bivanja in gibanja ter s tem pogosto prišli tudi na ustavni teren, ki že v osnovi zapoveduje temeljne človekove oziroma državljanske svoboščine. Na tem preseku se je – tudi kot posledica karantene – znašel Teršek, ki se je že ves čas od začetka epidemije naprej javno oglašal ter kritično vrednotil odrejene posege, bil ob tem pozoren še na marsikaj drugega, od kadrovskih zamenjav do definicije socialne države in njenega izpolnjevanja v praksi. Vse skupaj je postavljal v kontekst ustavne ureditve, opozarjal na neskladnost ukrepov z njo, ob tem pa v knjigi dodal tudi kar nekaj osebnih utrinkov, s čimer je spisal unikatni filozofsko-pravniško-osebni hibrid, ki nam v teh časih o našem življenju in zmanjševanju naših svoboščin v imenu boja proti epidemiji pomaga razmišljati tudi s širšega pravnega, moralnega in etičnega vidika.

Samo Rugelj, Bukla 157

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...