Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Žival, nadžival

Dier, bovendier
Frank Westerman
Žival, nadžival

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Študentska založba
Zbirka Koda
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-242-655-2
Leto izdaje izvirnika 2010
Prevod Mateja Seliškar Kenda
Urejanje Aleš Šteger

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 17 cm
540 g
258 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
leposlovje > eseji
zgodovina
nizozemsko leposlovje

Povej naprej

Recenzija Bukla

Westermana (1964), Nizozemca, ki svoje knjige piše kot mešanico navdihujočega potopisa in izpiljenega zgodovinskega eseja, v slovenščini že poznamo, saj je leta 2009 pri nas izšlo njegovo delo Inženirji duše, v katerem je avtor odšel po poti vpliva ruskih pisateljev v času Stalina. Njegovo pričujoče delo pa bo za naš prostor še bolj zanimivo, saj si v unikatni mešanici osebne reportažne izkušnje in zgodovinsko-biološkega eseja vzame za epicenter lipicance, pri katerih skuša odgovoriti na vprašanje, ali človekov odnos do te znamenite in plemenite živali (najdlje načrtno vzgajane živali v naši zgodovini), lahko kaj pove tudi o nas samih in o Evropi v zadnjih štirih stoletjih. Njegovo raziskovanje ga seveda privede tudi v naše kraje, pri njem pa vleče presenetljive vzporednice, kot je, denimo, to, da je bil za priznano čistokrvnost lipicanca pogoj, da njegova starša izvirata iz najmanj petih generacij čistokrvnih lipicancev, kar je, nenavadno ali pa morda tudi ne, ustrezalo tudi nemškemu pogoju za sprejem v elitne enote SS, saj so morali interesenti predložiti arijsko potrdilo za svoje družinsko drevo od leta 1800 naprej. Kot je Westermanu rekel en od rejcev lipicancev: »Ko se dotakneš lipicanca, se dotakneš zgodovine.«

Samo Rugelj, Bukla 91-92

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...