Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Don Camillo in Peppone 7

Giovannino Guareschi
Don Camillo in Peppone 7

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Celjska Mohorjeva družba, Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-278-446-1
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Prevod Dean Rajčić
Urejanje Mateja Kvartič Dolinšek

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 13,5 cm
540 g
504 strani
Tip knjige
humor, satira, parodija
Kategorije
leposlovje > kratka proza
italijansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ko človek ugotovi, da je največji sovražnik lahko hkrati tudi najboljši prijatelj ...

Pred pol stoletja napisane dogodivščine med duhovnikom in komunističnim županom danes predstavljajo kulturnozgodovinsko skico, hkrati pa nam na sočen in berljiv način pokažejo, da le niso tako zelo oddaljene in drugačne od zgodb današnjih ljudi.

Avtor knjige Giovannino Guareschi v že sedmi knjigi po vrsti, šest jih je pri Celjski Mohorjevi družbi izšlo od leta 2013, na šaljiv način opisuje dogodivščine duhovnika don Camilla in komunističnega župana Pepponeja, ki tokrat ne ostaneta le v rodni Padski nižini, temveč postaneta prava svetovljana. Po zanimivih pripetljajih doma ju pot najprej vodi v Rim, nato pa na izobraževalno ekskurzijo v Rusijo. V tokratni knjigi lahko sledimo tudi avtorjevim osebnoizpovednim zapiskom iz zapora in tragičnim usodam ljudi iz Nižine. Vse zgodbe so resnično pisane s srcem in z njimi pred nas postavlja ogledalo odnosov in življenjskih lekcij, ki so v današnjem času še kako aktualne. Lika don Camilla in Pepponeja pa nam spet pokažeta, kako nas lahko ljudje, od katerih bi to najmanj pričakovali, včasih prijetno presenetijo.

O avtorju

Giovannino Oliviero Giuseppe Guareschi (1908–1968), italijanski pisatelj, novinar, satirik, humorist in karikaturist, je v svetu zaslovel zlasti s satiričnimi zgodbami o don Camillu in Pepponeju. Zelo ga je cenil tudi papež Janez XXIII., ki ga je povabil k sodelovanju pri pripravi prenovljenega katoliškega katekizma, čeprav on povabila ni sprejel, ker se za to ni čutil dovolj podkovanega. Guareschijeva iskriva satira je več kot aktualna tudi danes, saj je pisana tako, da v vsakem času drži ogledalo družbi, dokaz tega pa je, da je v Italiji v zadnjem desetletju izšlo več zbirk posameznih Guareschijevih zgodb z obširnimi komentarji uglednih literarnih kritikov. Skratka, videti je, da je šele več kot pol stoletja po njihovem nastanku prišlo do širšega zavedanja globine njihove sporočilnosti.

Recenzija Bukla

Med slovenske bralce prihaja 45 novih zgodb o don Camillu in Pepponeju, ki sta za mnoge bralce že stara znanca. »Cesta je ista, le da don Camillo vozi po desni, Peppone pa po levi ... In svojo pot bosta nadaljevala skupaj … Naj ju Bog spremlja …« Dva nasprotna svetova, duhovnik don Camillo in trd­no prepričani komunist Peppone, vsak na svojem bregu, a nikoli tako daleč, da ne bi zmogla srečanja v človečnosti. V zgodbah o povojnih letih v obdobju Stalinove smrti in obdobju Nikite Hruš­čova spoznavamo italijansko stvarnost skozi dogodivščine naših dveh junakov. Raznovrstne zgodbe, vedno polne vedrine, humorja in človeške topline, mestoma pa tudi tragike (npr. zgodba Motorizirajte dekana) sprožajo v bralcu premislek o človečnosti, o posamez­nikih, izbirah in kancu zdrave pameti, ki uravnoveša stvari. Tokrat nas junaka, poleg vseh zgodb, ki se dogajajo na italijanskih tleh, popeljeta celo na potovanje po Rusiji, ki je hkrati smešno, ganljivo in tudi zelo resno – naj se bralec zraven še tako hihita ob prigodah naših dveh junakov, se zaveda tudi resnosti situacij in okoliščin, v katerih sta se znašla.

Sabina Burkeljca, Bukla 150

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...