Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Razvezani

kratke zgodbe
Ana Schnabl
Razvezani

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Beletrina
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-284-276-5
Leto izdaje izvirnika 2017
Spremna beseda Aljoša Harlamov

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,2 x 14,1 cm
300 g
143 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
slovensko leposlovje

Povej naprej

Recenzija Bukla

Udar(ec) svežine
Redek je pojav, ko slovenski jezik deluje »striparsko« živ(ahen). Redek je pojav, ko (nikakor le) mladi avtorici ali avtorju v taistem jeziku z vsemi mogočimi čustvi, telesom, refleksi in refleksijo uspe zajeti generacijski duh časa in prostora, obenem pa je pisanje osvobojeno malomeščanskega moralnega razsojanja, vrednotnih sodb, tabujev, ideologije, iskanja lažne estetike, klišejev, pleonazmov in nadkompenzacij gimnazijskega tipa, kot rada zapiše avtorica.
Razvezani, zbirka kratkih zgodb, je knjižni prvenec Ane Schnabl, nekdanje Dnevnikove kulturne novinarke in književne kritičarke. In prvenec, trdo delo polno talenta, je prav takšen: svoboden, svež, razigran, živ, reflektiran, nov, neobremenjen, čist, duhovit, oster, neprizanesljiv, seksi, presunljiv, tenkočuten, iskren, neposreden, robat, radoveden, zajeban, iskriv, na trenutke temačen.
Anine zgodbe posameznic in posameznikov med odraščanjem in v le navidezni, retorični odraslosti – to je proces, ki z redkimi postajami v tajgi zrelosti vodi naravnost proti predvidljivemu koncu – so tako domače, tako blizu, tako »znane« in tako brez filtra, da v njih ni prav nič domačijskega: kot vsaka prava literatura nagovarjajo substanco, vsaj v nekaj eksistencialnih odtenkih jedro vseh nas.
Schnablova se ne sili z iskanjem ekscentričnih likov, eksotičnih lokacij in ekscesnih dogodkov. Vsaka osebna zgodba, od odtujenega obsesivnega kadilca trave do mame, ki bi svojega dojenčka, »le še eno obveznost«, najraje zabrisala skozi okno sobe že v porodnišnici, je svoja drama, komedija, tragedija, knjiga, film. Ko je potrebno pretiravanje in ko so potrebni številni izleti v opisovanje obstoječe umetnosti, je (avtorska) substanca šibka. Ana, pretkana študentka človeške nravi in neprizanesljiva opazovalka okolja in okoliščin, ne pretirava (skoraj) nikjer. To je nekaj novega, navdihujočega.
Bralni užitek. A le predjed. Čakam(o) roman.

Boštjan Videmšek, Bukla 132-133; Delo

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...