Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Vaje v slogu

Raymond Queneau
Vaje v slogu
19,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-282-288-0
Naslov izvirnika Exercices de style
Prevod Aleš Berger

Tehnične lastnosti
trda vezava
31 x 26 cm
144 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
francosko leposlovje

Povej naprej

O knjigi

Francoski pisatelj Raymond Queneau (1903– 1976) je soustanovitelj gibanja Oulipo, ki je združevalo literaturo z matematiko, in avtor nekaterih kultnih knjig sodobne literature, med drugim romana Cica v metroju. Vaje v slogu so najbrž najbolj znano Queneaujevo delo in ena najbolj priljubljenih knjig med bralci po svetu. So jezikovni in literarni laboratorij, mojstrovina, v kateri avtor preprost prizor iz mesta zapiše na 99 različnih načinov, v njih pa parodira sloge in žanre, menjuje perspektive, kombinira in se igra z jezikom, zlasti pa s svojim norčavim humorjem neprestano žgečka bralca. V slovenščino je delo mojstrsko prevedel Aleš Berger, dobitnik Prešernove nagrade za prevajalski opus (2017), zdaj pa je v opremi Sanje Janša dobilo tudi burkaško likovno podobo, kakršno si zasluži.

Recenzija Bukla

Raymond Queneau (1903– 1976) je bil francoski pisatelj, kritik in urednik, ki ga tudi pri nas dobro poznamo po njegovih delih (Cica v metroju, Modre cvetke itn.), ne glede na to pa je po slovesu in branosti ostalo nepreseženo njegovo delo Vaje v slogu iz leta 1947 (dobilo je tudi odrsko uprizoritev), ki ga je že leta 1981 prevedel letošnji Prešernov nagrajenec Aleš Berger, zdaj pa je izšla prenovljena izdaja z izvirno celost no grafično podobo Sanje Janša. Za tiste, ki morda (še) ne poznajo vsebine te knjige, samo kratek oris: gre za 99 različic zapisa nekega relativno banalnega dogodka, ki se nekega dne zgodi na pariškem avtobusu, pri čemer se Queneau virtuozno poigrava ravno z različnimi slogi, v katerih opiše ta dogodek (od tod tudi naslov). S tem bril jantno pokaže, kako lahko sam slog zapisovanja bistveno vpliva na to, kako dojemamo in dojamemo zgodbo. Vaje v slogu tako še ved no predstavljajo izjemno duhovito branje, ki pa obenem (še posebej mlademu bralcu) razkažejo vso raznovrstnost jezika in možnosti njegove uporabe za pripovedovanje in intonacije, s katerimi lahko poudarimo in izpostavimo določene segmente dogodka. Prvovrstno darilo za odraščajočega bralca!

Samo Rugelj, Bukla 138-139

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...