Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Pohorska transverzala

Politična kriminalka
Avgust Demšar
Pohorska transverzala
21,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Pivec
Zbirka Branje. Proza
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-6968-59-1
Leto izdaje izvirnika 2016
Urejanje Nino Flisar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14,5 cm
440 g
328 strani
Tip knjige
revija
Kategorije
leposlovje > kriminalni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Demšarjev detektivski opus je zasnovan kot nanizanka, v kateri se usode stalnih likov razvijajo, medtem ko so detektivske zgodbe samostojne, v vsaki knjigi zaključene celote. Zgodbe so umeščene v realno okolje Maribora in Slovenije ter v realni sedanji čas. Demšarjevo pisateljevanje temelji na konsistentni, dinamični in s preobrati posejani pripovedi. V romanu Pohorska transverzala, podnaslovljenem s politična kriminalka, prepleta klasično zasnovano detektivsko pripoved s politiko. Kot že v prejšnjih njegovih romanih se tudi v tem zrcali trenutno aktualno stanje slovenske družbe. Pohorska transverzala pa ne izzveni kot dnevnopolitični pamflet, Demšar izkoristi vmešanost politike v kriminalna dejanja za to, da združi obe skupini svojih stalnih likov. S tem ustvari konglomerat odnosov med njimi in kot zanimivost – ter redkost – v enem detektivskem romanu sooči dva glavna, naslovna literarna inšpektorja, Miloša in Vrenka. To stori predvsem zaradi zapletenosti kriminalnih dejanj, ki se na Štajerskem začnejo dogajati pozne pomladi leta 2015, manj pa zaradi domnevnega političnega ozadja in posledično prednostne obravnave, kar nekje v romanu ironično poudari tudi sam, rekoč, da policija in tožilstvo posvečata enako skrb vsem umorom, ne glede na to, kdo je vpleten, a kadar zadiši po morebitni vpletenosti politike, se organi pregona pokrčijo in tak zločin obravnavajo še malo bolj enako kot druge.

Recenzija Bukla

Pisatelj najbolj znanih kriminalk pri nas v svojem osmem romanu vzpostavi tako zapleten primer, da morata moči zanj združiti oba Demšarjeva junaka iz prejšnjih knjig: inšpektor Martin Vrenko in kriminalist Miloš. Tri smrti – umorjen moški ter dva preminula, ki sta v koči na Pohorju zaspala pod vplivom ogljikovega monoksida – na začetku povezuje predvsem lokacija. Toda ozadje smrti je politično motivirano, kar Demšarju omogoči, da zareže globoko v slovensko politično in tajkunsko kupčkanje za moč, oblast in denar. Pravzaprav se avtor bolj kot v katerem koli prejšnjem romanu posveti sodobni slovenski psihi in skozi nadrobne opise vzdušja, detajlov in življenjskega sloga beleži čas, kot ga živimo. Kriminal sega do najvišjih ravni, torej do parlamenta, avtor pa se že v predgovoru sprašuje, kako prepričljivo združiti politiko in umor? »Zločinov z vpleteno politiko imamo v Sloveniji v izobilju, od kraj, vlomov, ropov, poneverb, utaj, grabeža, zatajevanj, podkupovanj, goljufij, malverzacij, protekcionizma, klientelizma, izsiljevanj … ne pa umorov.«

Žiga Valetič, Bukla 126

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...