Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Pomlad, poletje, jesen in smrt

Drugačni letni časi
Stephen King
Pomlad, poletje, jesen in smrt

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Beletrina
ISBN 978-961-284-642-8
Naslov izvirnika Different seasons
Leto izdaje izvirnika 1982
Prevod Marko Košan
Spremna beseda Marcel Štefančič, jr.
Urejanje Špela Pavlič

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 15 cm
730 g
623 strani
Tip knjige
novele
Kategorije
leposlovje > kriminalni roman
leposlovje
leposlovje > srhljivi roman
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga Pomlad, poletje, jesen in smrt prinaša štiri novele, ki se razlikujejo od Kingovih običajnih grozljivk, po katerih slovi. Med seboj so povezane zgolj s podnaslovi, ki se nanašajo na štiri letne čase: Rita Hayworth in kaznilnica odrešitve (Pomlad: upanje vzbrsti v večnost) je epska pripoved o nedolžnem obsojencu, Nadarjeni učenec (Zlorabljeno poletje) pripoveduje o vzornem fantu in ostarelem esesovskem zločincu, ki se povežeta v pošastnem odnosu medsebojne odvisnosti, Truplo (Jesen: izguba nedolžnosti) pospremi štiri mlade fante na poti odraščanja, Pravilno dihanje (Zimska pravljica) pa je prilika o ženi, ki se odloči, da bo za vsako ceno rodila svojega otroka. Po prvih treh so posneli izjemno uspešne filme: z oskarjem nagrajeno Kaznilnico odrešitve, mračnega Vzornega učenca in kultni film Ostani z menoj. Zbirka navduši z zelo osebnim pripovednim slogom, ki ga krasijo živi opisi likov in prizorišč ter mojstrsko stopnjevanje napetosti, ki je tokrat ne poganja nadnaravno.

Stephen King (1947) velja za enega najbolj uspešnih pisateljev vseh časov. Literarna ikona, pisatelj, prevajalec, igralec, producent in režiser, ki je s svojimi 70 naslovi presegel 300 milijonov prodanih knjig in še vedno navdušuje bralce po vsem svetu.

»Vse štiri klasične, že skoraj ponarodele zgodbe v knjigi Pomlad, poletje, jesen in smrt zrcalijo Kingovo rojeno pripovedovalstvo in izvirno obdelane teme, ki jih je avtor razpeljal po labirintih človeških duš ter preobrnil tako spretno, da so se zanje kmalu po izidu začeli potegovati tudi filmarji. Knjige, po katerih so posneti dobri filmi, so že tako redke. Ne poznam pa prav nobene druge, po kateri bi bili posneti kar trije filmi, vsak boljši od drugega: prvi je filmska klasika Stand by me, drugi eden najboljših sodobnih filmov Kaznilnica odrešitve, tretji pa kultni film Vzoren učenec. Tudi četrta zgodba Tehnika pravilnega dihanja bo zagotovo zaživela na filmskem platnu. Zdaj lahko te izjemne novele v dobrem prevodu beremo tudi v slovenščini. Dahnem lahko samo: končno!«
 – Samo Rugelj

Recenzija Bukla

Ameriški pisatelj Stephen King (1947), prvenstveno sicer pisec srhljivk in grozljivk (tudi pod psevdonimom), je avtor, ki je v zadnjih desetletjih postal svojevrstna institucija, ki se lahko – poleg drugega – ponaša s tem, da je bilo po njegovih romanih, novelah in kratkih zgodbah posnetih že skoraj tristo filmov (seveda tudi veliko kratkih). Dovolj dobro ga poznamo tudi pri nas, saj so v zad­njih letih ponovno začeli izhajati prevodi njegovih del, nazadnje dvodelna groz­ljivka Tisto, ki je nedavno dobila tudi dve filmski adaptaciji. Sedaj pa smo končno dočakali eno najbolj posebnih, obenem pa tudi vplivnih Kingovih knjig (med odstopajoče izdaje spada tudi njegov priročnik O pisanju). Gre za kolekcijo štirih novel pod naslovom Pomlad, poletje, jesen in smrt (izvirni naslov je Different Seasons). V teh klasičnih, že skoraj ponarodelih zgodbah, ki so izvirno izšle leta 1982, se zrcalijo Kingovo rojeno pripovedništvo in izvirno obdelane teme, ki jih je avtor razpeljal po labirintih človeških duš ter preobrnil tako spretno, da so se zanje kmalu po izidu začeli potegovati tudi filmarji. Knjige, po katerih so posneti dobri filmi, so redke. Ne poznam pa prav nobene druge, po kateri bi bili posneti kar trije filmi, vsak boljši od drugega: prvi je bil filmska klasika Stand by Me, zgodba o preuranjenem odraščanju, drugi je bil eden najboljših sodobnih filmov ­Kaznilnica odrešitve (večna zgodba o upanju), tretji pa kultni film Vzoren učenec (zgodba o zamolčani preteklosti). Tudi četrta zgodba Tehnika pravilnega dihanja, ki tematizira žensko, ki se odloči, da bo za vsako ceno rodila svojega otroka, bo zagotovo zaživela na filmskem platnu. Pred približno desetimi leti sem v štirih samostojnih tanjših knjigah te novele želel izdati tudi sam. Vendar je King takrat vztrajal, da morajo te izjemne zgodbe iziti v integralni obliki. Imel je prav; samo vse štiri skupaj tvorijo organsko celoto, ki navdušuje bralce (in gledalce) vse do današnjih dni. Zdaj jih lahko v dobrem prevodu Marka Košana ter z izvrstno spremno besedo Marcela Štefančiča, jr. preberemo tudi v slovenščini. Dahnem lahko samo: končno!

Samo Rugelj, Bukla 157

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...