Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Črni obroč

Marij Čuk
Črni obroč
18,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladika Trst
Leto izdaje 2020
ISBN 978-88-7342-284-6
Leto izdaje izvirnika 2020

Tehnične lastnosti
144 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
leposlovje > zgodovinski roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Pesnik in pisatelj Marij Čuk je v letu 100. obletnice napisal delo Črni obroč, prvi romaneskni opis požiga Narodnega doma v zgodovini slovenskega slovstva. V njem prikazuje okoliščine, v katerih je prišlo do zločinskega dejanja, opisani so kraji in ljudje tistega časa, od fašističnega veljaka Francesca Giunte do slovenskih narodnjakov, ki so kljubovali raznarodovanju in nasilju ter bili zaradi tega kaznovani. Čukov Črni obroč je napisan v hitrem, vrtoglavem slogu in prepleta številne usode in osebne tragedije, odkriva zanimive zgodovinske okoliščine in objektivna dejstva, kar nadgrajuje z literarno fikcijo. Je pričevanjski roman o trpljenju naroda, tako da bo nepogrešljivo branje tudi za mlajše in najmlajše, ki bodo spoznali slovensko zgodovino. Ob literarni vrednosti ima tako Črni obroč tudi še izjemno družbeno in ozaveščevalno valenco.

Recenzija Bukla

13. julija bo minilo natanko 100 let od požiga Narodnega doma v Trstu, zločinskega dejanja, s katerim je začel fašizem svoj genocidni pohod nad slovenskim narodom. Pesnik in pisatelj Marij Čuk je v letu obletnice napisal prvi romaneskni opis tega požiga v zgodovini slovenskega slovstva. V njem so prikazane okoliščine, opisani so kraji in ljudje tistega časa, od fašističnega veljaka Francesca Giunte do slovenskih narod­njakov, ki so kljubovali raznarodovanju in nasilju ter bili zaradi tega kaznovani. Zgodba se osredotoča na dunajski par, Floro Schwarzkopf in Otta von Helmuta, ki v usodnem juliju 1920 obišče Trst, da bi v mestu preživel nekaj brezskrbnih dni in hkrati opravil nujne nepremičninske posle. Ob spoznavanju mesta in morja, njegovih lepot in tradicionalnih lokalov Flora in Otto utrjujeta prijateljstvo z blejskim parom, zakoncema Roblek, ki se ravno tedaj mudita v mestu. Naraščanje narodne in politične napetosti in vrtoglave spremembe pahneta dunajski par v središče zgodovinskega dogajanja, ki bo zaznamovalo ne samo njuno usodo, ampak tudi usodo Slovencev in celotne Evrope. Čukov Črni obroč je napisan v hitrem, vrtoglavem slogu in prepleta številne usode in osebne tragedije, odkriva zanimive zgodovinske okoliščine in dejstva, kar nadgrajuje z literarno fikcijo.

Beti Hlebec, Bukla 153

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...